Studenții care frecventează cursurile la zi vor călători gratis cu trenul la cl. a II-a, potrivit  Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Conform actului normativ, „în tot cursul anului calendaristic, studenții  înmatriculați la forma de invățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”. Măsura intră în vigoare de la 1 febuarie, a precizat luni, pentru AGERPRES, ministrul Educației, Pavel Năstase. Până acum, studenții beneficiau doar de o reducere de 50% din valoarea biletului de tren.

Miercuri, 11 ianuarie 2017, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, împreună cu responsabili din conducerea CFR Călători și Metrorex, au participat la o întâlnire cu reprezentanți ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ai Uniunii Studenților din România (USR) și Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR) pentru a discuta normele de aplicare a gratuităților pentru studenți la transportul feroviar.

În urma adoptării OUG nr.2/2017 care acordă studenților această facilitate, părțile implicate au convenit o serie de precizări privind conținutul normelor de aplicare. Astfel, gratuitatea la transportul intern feroviar se acordă tuturor studenților înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, într-o instituție de învățământ superior acreditată din România:

  • de stat sau private;
  • la programe de studii de la toate cele trei cicluri: licență, masterat, doctorat;
  • indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget/taxă);
  • indiferent de vârstă și naționalitate;
  • pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv pe perioada vacanțelor universitare;
  • indiferent de operatorul feroviar.

CFR Călători va facilita rezervarea biletelor gratuite atât la ghișee, automate, cât și online. În perioada următoare, compania va implementa un sistem online de înregistrare a studenților eligibili pentru aceste biletele gratuite.

De asemenea, a fost discutată posibilitatea de a accesibiliza transportul cu metroul pentru toți studenții din România, printr-o serie de măsuri ce urmează a fi analizate la nivel ministerial.

Reprezentanții studenților au apreciat disponibilitatea miniștrilor și a directorilor companiilor implicate de a participa la aceste discuții.

Atât Ministrul Transporturilor, cât și Ministrul Consultării publice și Dialogului Social și-au exprimat deschiderea pentru existența unui dialog constant între toate părțile implicate, privitor la facilitățile acordate în sectorul feroviar, dar și la alte subiecte de interes pentru aceștia.

Sursa: http://dialogcivic.gov.ro/2017/01/intalnire-intre-ministrul-transporturilor-ministrul-consultarii-si-dialogului-social-si-reprezentantii-studentilor-din-romania/