Pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotrivă tuberculozei – vineri, 24 martie, în Piața Națiunii (Esplanada UMF Iași), aproximativ o sută de studenți ai Univesității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași au participat la un flash-mob.  Evenimentul,  al cărui slogan este “Învingeți tuberculoza acum și pentru totdeauna!”,  a fost organizat  de către Dispensarul TBC-Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și Serviciul de promovare a sănătătii – Direcția de Sănătate Publică Iași. Flash-modul, care a început la ora 11.00 și a durat zece minute, a constat într-un număr de gimnastică aerobică sub coordonarea șef. lucr. dr. Gyneta Vanvu, de la Departamentul de Medicină Preventivă și Interdisciplinaritate, disciplina Educație Fizică, din cadrul UMF Iași.

Este o abordare nouă, tinerească a celebrării <Zilei mondiale împotriva tuberculozei>, prin care vrem să atragem din nou atenția asupra problemei de sănătate pe care o  reprezintă tuberculoza. În județul Iași există atât mijloace de diagnostic rapid al tuberculozei, cât și tratament eficace –  care a asigurat o rată de succes terapeutic de 84%, în anul 2015. Aceste date, aparent optimiste, nu trebuie însă să diminueze atenția asupra tuberculozei. Cu 661 de cazuri de tuberculoză înregistrate în 2016, județul nostru se află pe locul III în țară. Explicația persistenței/transmiterii tuberculozei în populație constă în primul rând în nivelul socio-economic precar al populației la care se adaugă descoperirea târzie a bolii, în faze avansate, atunci când deja microbul a infectat sau îmbolnăvit multe persoane”, a declarat  dr. Adriana Sorete Arbore, medic șef Dispensarul TBC din cadrul Spitalul Clinic Pneumoftiziologie Iași.

Ne-am organizat din cursul săptămânii cu doamna profesor Vanvu. Sincer, nu mă așteptam să vină atât de multă lume, la antrenament am fost maxim 20 de colegi, iar aici s-au adunat mult mai mulți.  Eu am  vrut să particip pentru că am cunoștințe care suferă de TBC”, a mărturisit Casianna Vasiloiu, studentă în anul II la Facultatea de Farmacie.

În fiecare an, tuberculoza declanșează anual 9,6 milioane de noi îmbolnăviri și ucide peste 1,5 milioane de oameni, cei mai mulți din țările slab dezvoltate.

În 24 martie 1882 Robert Koch a comunicat lumii medicale că a descoperit microbul care cauzează tuberculoza; anunțul făcut la Berlin s-a răspândit rapid și a bucurat întreaga lume pentru că, la acea dată, tuberculoza ucidea una din șapte persoane. Această descoperire a impulsionat cercetarea medicală și a condus la descoperirea tratamentului  bolii.

România se confruntă de mai bine de 20 de ani cu tuberculoza ca problemă majoră de sănătate publică; țara noastră înregistrează zilnic 52 cazuri noi de TB, 3 decese sunt produse în fiecare zi de această boală. România ocupă primul loc între țările CE având cea mai mare incidență a TB.

Din anul 2002 strategia DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course) a fost implementată la nivel național în supravegherea și controlul tuberculozei. Rezultatele s-au văzut în timp, în 2016 incidența globală a bolii în România a ajuns la 64.8%000  față de 142.7%000 în anul 2002.

Deși județul Iași a înregistrat o scădere importantă a incidenței totale a TB care în 2016 a fost de 76.6%000 locuitori față de 149.2%000 în 2002, totuși, ca număr absolut de cazuri, județul se plasează pe locul 3 în țară (cu 603 cazuri).

Tuberculoza este, deci, încă puternic prezentă în comunitatea județului Iași și nu trebuie pierdută nici o ocazie de a reitera informații despre simptomele tuberculozei, despre tratament și despre prevenția bolii.

Activitățile din cadrul “Proiectului  Învingeți tuberculoza acum și pentru totdeauna!”sporesc atenția personalului medical asupra cauzelor întârzierii diagnosticului în tuberculoza ca și asupra necesității supravegherii reale a tratamentului specific; readuce în atenția opiniei publice problema tuberculozei – ca prioritate de sănătate a comunității; reaminteşte date sumare despre simptomele  bolii și despre tratament. Astfel, diagnosticul tuberculozei s-ar pune mai devreme, iar succesul terapeutic ar crește și, astfel, răspândirea bolii ar fi limitată.