A 9-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie va avea loc în perioada 20-22 octombrie 2016, la Hotel Kronwell, Brașov. Evenimentul este organizat științific de Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași este reprezentată de prof.univ.dr. Doina Azoicăi, și prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, care fac parte și din  Comitetul Științific al manifestării.

Publicul țintă al conferinței este alcătuit din microbiologi, epidemiologi, medici de boli infecțioase, biologi, biochimisti, pediatri,  medici de familie și pneumologi.

Bolile infecțioase au o evoluție extrem de rapidă și, de cele mai multe ori, reprezintă o povară financiară greu de suportat pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Bineînțeles, țara noastră nu face excepție. Tocmai din acest motiv, este extrem de important ca profesioniștii implicați în această patologie să aibă acces la ultimele recomandări din ghidurile internaționale în ceea ce privește reducerea incidenței și prevalenței bolilor infecțioase. Acesta este și scopul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, eveniment care are deja o frumoasă tradiție și care, sperăm noi, va reuși să se ridice și de această dată așteptărilor profesioniștilor din domeniu”, punctează, într-un mesaj adresat participanților, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Ne vom întâlni la a 9-a Conferintă Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie din 20-22 octombrie de la Braşov, într-un context complex pentru sistemul de sănătate din România, context generat de o reformă mult prea mult amântă dar care ajunsă la un termen scadent va trebui facută şi nu în orice fel ci in mod realist, pornind de la adevăr şi în mod profesionist, cu o viziune clară asupra a ceea ce va urma pentru o perioda lungă de timp.  În mod evident doar unele măsuri ce vor privi strict sistemul de sănătate nu vor fi suficiente şi de aceea o reformă profundă si reală se va putea realiza doar printr-un program complex interministerial, ce va implica toate domeniile care influenţează sănătatea populaţiei. Este de la sine înteles că un status bun de sănătate al populaţiei nu se poate obţine fără prevenţie, tot aşa cum este arhicunoscut faptul că temelia prevenţiei ca specialitate este Epidemiologia!”, argumentează și conf. univ. dr. Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Conferința a fost structurată în opt sesiuni (teme) principale, în cadrul cărora se vor susține prezentările:

  1. Sesiunea I – Evenimentele anului 2016 din domeniul patologiei infecțioase cu impact major asupra sistemului de sănătate publică;
  2. Sesiunea a II-a – Programe de îmbunătățire a diagnosticului microbiologic și a supravegherii infecțiilor asociate îngrijirilor medicale;
  3. Sesiunea a III-a – Bolile prevenibile prin vaccinare: provocări pentru profesioniști și sistemul de sănătate publică;
  4. Sesiunea a IV-a – Infecțiile respiratorii: diagnostic, supraveghere și prevenire;
  5. Sesiunea a V-a – Supravegherea și controlul rezistenţei la antibiotice şi a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale;
  6. Sesiunea a VI-a – Infecții enterice bacteriene și virale;
  7. Sesiunea a VII-a – Boli transmise prin vectori;
  8. Sesiunea a VIII-a – Impactul noilor tehnologii în diagnosticul microbiologic și supravegherea bolilor infecțioase.

A IX-a Conferinţă Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie a fost creditată cu 13 puncte EMC.

Cursul pre-conferinţă: Diagnostic și supraveghere în infecțiile asociate îngrijirilor medicale a fost creditat cu 3 puncte EMC.

Website: http://www.srm.ro/a9a%20conferinta%20nationala%20de%20microbiologie.php