Apariții editoriale inedite lansate de Editura Gr. T. Popa”, în cadrul celui mai longeviv târg de carte din România – Librex, ajuns la a 27-a ediție. La eveniment care a avut loc miercuri, 15 mai, la Palas Mall, au participat autorii celor patru volume, membri din conducerea UMF Iași, cadre didactice, studenți și medici rezidenți. Mediatorul momentului editorial a fost, ca de fiecare dată, prof. Viorica Scutaru, directorul Bibliotecii Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași.

Primul volum prezentat a fost „Cazuri clinice comentate”, sub redacția lui prof. univ. dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară a Spitalului de Recuperare din Iaşi. „Este prima carte de acest fel care a apărut la nivelul universității noastre. Cazurile clinice sunt utile nu numai pentru studenți, pentru rezidenți, dar și pentru orice medic care dorește să se perfecționeze. Ideea apariției acestei cărți a fost legată de serile clinice și cazurile clinice pe care le prezentăm cu studenții, rezidenții, la diferite manifestări. De fapt este o tradiție la nivelul UMF Iași de a realiza aceste seri clinice atât pentru studenți, cât și pentru tinerii medici, și această tradiție începe de pe vremea domnului prof. Constantin Negoiță, cu care am avut șansa să lucrez și să mă formez”, a punctat prof. univ. dr. Florin Mitu.

Un alt volum de specialitate destinat atât studenților, cât și medicilor specialiști și rezidenți, a fost „Evaluarea cardiovasculară a pacientului cirotic pre-transplant hepatic”, sub redacția conf. univ. dr. Irina Iuliana Costache și prof. univ. dr. Cristian Lupașcu.  Îi mulțumesc domnului profesor Lupașcu pentru că a acceptat colaborarea cu mine, că mi-a dat voie să fac parte din echipa care examinează pacienții de pe lista de transplant hepatic, cărora dumnealui le acordă o a doua șansă la viață. În urmă cu doi ani de zile, am elaborat o altă carte care se referea la evaluarea cardio-vasculară a tuturor pacienților înaintea intervențiilor chirurgicale. Mi-am dat seama, în momentul în care adunam bibliografie, că există pacienți cu totul și cu totul aparte. Și o categorie din acei pacienți  o reprezintă cea a pacienților cirotici care se află pe lista de transplant hepatic și o alta, la fel de importantă, este cea a pacienților neoplazici. Și atunci m-am hotărât ca acestor pacienți să le dedic câte o carte separată”, a declarat conf. univ. dr. Irina Iuliana Costache, prorector al UMF Iași.

Cea de a treia carte lansată a fost a doua ediție a „Societății de medici și naturaliști Iași – 1833. Prima academie europeană a spiritului national”, redactată de prof. univ. dr. Dana Baran, cu sprijinul prof. univ. dr. Aurel Ivan. Ediția din acest an a fost completată cu noi documente și informații relevante din arhive. „Am descoperit, de pildă, că pentru un scurt interval, unul dintre președinții care era omis din prezentările anterioare ale Societății de medici și naturaliști a fost profesorul Nicolae Balan, de formație anatomo-patolog, care a coordonat Catedra și Institutul de Medicină Legală. Așa cum, din nefericire, am observat că și din lista de decani remarcabili ai Facultății de Medicină, dintre care foarte mulți au fost președinți ai SMN, lipsesc decanii perioadei marelui război: Nicolae Leon, Vasile Negel și Constantin Bacaloglu”, a mărturisit prof. univ. dr. Dana Baran.

Una dintre cărțile cu suflet apărute la Editura Gr. T. Popa” este volumul de memorii Nicolae Leon – Rectorul Unirii” , ediție îngrijită, note și postfață de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei din cadrul UMF Iași. „Cartea aceasta vorbește despre Iașul sfârșitului de secol al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, despre marii profesori din Germania, unde s-a specializat Nicolae Leon – părintele parizotologiei românești, despre călătorii – și puteți vedea parcursul unui tânăr pornind din Botoșani, care a călătorit alături de mari personalități ale lumii, de exploratori, de geografi, despre parazitologie – pasiunea și știința pe care a slujit-o Nicolae Leon, despre medicină – cea ieșeană, cea românească și despre politicieni”, a subliniat dr. Richard Constantinescu.