„Putin a dezlănțuit acest război și din rațiuni de politică internă, pentru a-și consolida regimul”

mai 9, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

Invitat la Conferințele „Grigore T. Popa”, istoricul Armand Goșu a oferit o analiză complexă a războiului din Ucraina, pornind de la cauze – interne și externe, până la posibilele consecințe. O analiză realizată de un specialist al spațiului ex-sovietic, care cunoaște Rusia lui Putin din interior. Conferința a avut loc joi, 5 mai, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a deschis conferința cu o scurtă prezentare a invitatului. „Cunoscutul diplomat și publicist Theodor Baconschi, pe care l-am avut alături de noi în 2018, în cadrul «Conferințelor Grigore T. Popa», îl apreciază pe domnul Armand Goșu ca fiind «cel mai competent ghid în chestiunea rusă». O chestiune arzătoare în aceste zile. Ne dorim de la domnul Armand Goșu să ne ghideze în înțelegerea a ceea ce se întâmplă nu foarte departe de noi”, a subliniat amfitrionul evenimentului. 

Istoricul a făcut radiografia unui război care nu se va încheia prea curând și a insistat și pe cauzele interne: „De fapt, Putin a  dezlănțuit acest război și din rațiuni de politică internă, pentru a-și consolida regimul”. Drama Ucrainei, dar și a Rusiei, a fost că singurul proiect de politică internă și externă a lui Putin, atunci când a revenit pe tronul Kremlinului pentru a treia oară, în 2012, a fost „refacerea unității fostului spațiu sovietic, sub denumirea Uniunea euro-asiatică – în care Ucraina avea să joace un rol determinant.”

Prelegerea a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri și s-a încheiat cu lansarea a două volume apărute la Editura Polirom: „Rusia, o ecuație complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu. Ediția a II-a adăugită, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina„ și „Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei”, prezentate de istoricii ieșeni Florea Ioncioaia și Dorin Dobrincu.

Conferința poate fi vizionată pe canalul YouTube al Universității: Bătălia pentru Ucraina. Cauzele, desfășurarea și posibilele consecințe ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Armand Goşu predă din 2004 istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Este cercetător asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), în cadrul Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia, and Central Asia. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat până la gradul de cercetător ştiinţific principal II, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 şi 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde susţine cursurile despre istoria Rusiei şi a URSS. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000. Între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct, iar în perioada 2013-2014, redactor-şef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.