Prof. univ. dr. Cristian Dragomir, Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului Iași

mai 4, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

Consiliul Local Iași a aprobat, la sfârșitul lunii martie, acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Iași regretatului prof. univ. dr. Cristian Dragomir.  

Este un gest simbolic din partea municipalității, care onorează memoria Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir. Personalitate marcantă a Iașului, profesorul Dragomir va rămâne în paginile de istorie a medicinei ca un exceptional chirurg, creator de școală și un rector asumat”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Profesorul Cristian Mircea Dragomir s-a născut la Bârlad în 28 aprilie 1940. A fost elev al liceului „Gheorghe Roșca Codreanu”, unde a avut șansa de a avea o pleiadă de profesor excepționali, din perioada interbelică, datorită cărora a căpătat o cultură solidă. A urmat apoi Facultatea de Medicină a Institutului de Medicină și Farmacie Iași, pe care a absolvit-o în 1962. Din studenție Cristian Dragomir a fost remarcat, datorită inteligenței sclipitoare, de marii profesori ai Universității, precum prof. Vladimir Buțureanu, prof. Ion Enescu sau prof. Ion Iancu. Dar cel care l-a luat sub aripa sa a fost marele profesor chirurg Gheorghe Chipail, care i-a marcat evoluția profesională.

A fost extern și intern la Clinica a III-a Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon – condusă atunci de profesorul Chipail, clinică pe care ulterior a condus-o și pe care a denumit-o, după maestrul său, Clinica „Prof. dr. Gheorghe Chipail”. După internat, rămâne ca preparator, apoi asistent la disciplina de chirurgie, ajungând unul dintre cei mai iubiți și respectați profesori ai Universității.

În 1972 reușește, cu ajutorul profesorului Chipail și al rectorului din acea vreme, prof. Gheorghe Scripcariu, să plece într-un stagiu în Anglia, la Mount Vernon Hospital, departamentul de chirurgie plastică și arși, unde a stat un an, o altă experiență decisivă pentru parcursul său profesional. Obține titlul de doctor în medicină în 1974 cu teza de doctorat „Osteosinteza extraarticulară de col femural”, având ca îndrumător pe profesorul Gheorghe Chipail.

Devine, în timp, specialist de renume în chirurgia oncologică, esofagiană, hepatică, pancreatică, senologică, precum și în cea plastică și reconstructivă, cu un palmares de peste 25.000 de intervenții chirurgicale, iar în lucrările sale, precum „Chirurgie plastică și reparatorie”, vol. I (1980), „Tratamentul ulcerului gastroduodenal perforat” (1981), „Actualități în chirurgia cancerului gastric” (1999), fructifică această experiență.

A fost prorector în repetate rânduri la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și rector între 2006 și 2008. A dezvoltat relații de colaborare cu universități din Bruxelles – Belgia, unde a trimis sute de rezidenți pentru formare și a dezvoltat o relație de colaborare cu Universitatea din Manchester unde a trimis rezidenți și a organizat congrese de chirurgie împreună cu chirurgii din Marea Britanie.

În 2020, în semn de prețuire pentru întreaga sa carieră, conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași hotărăște ca numele modernului Centrul de Simulare al Universității să-i poarte numele. Era membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, membru al Academiei de Științe din Ucraina, al Societății Internaționale de Chirurgie și al Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia. În 2013 prof. univ. dr. Cristian Dragomir a primit ordinul Coroana României în Grad de Ofițer al Casei Regale a României.

Vezi și: In memoriam Prof. Univ. dr. Cristian Dragomir (28 aprilie 1940 – 5 februarie 2022)

“Într-o universitate ar trebui să primeze meritocrația” (Interviu apărut pe News UMF Iași în 2017)