Istoricul Armand Goșu conferențiază la UMF Iași despre cauzele, desfășurarea și posibilele consecințe ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

apr. 26, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

Conferințele „Grigore T. Popa” continuă cu un subiect de actualitate: „Bătălia pentru Ucraina. Cauzele, desfășurarea și posibilele consecințe ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, susținută de istoricul Armand Goșu, pe care Teodor Baconschi îl apreciază ca fiind „cel mai competent ghid în chestiunea rusă”. Prelegerea, care va avea loc joi, 5 mai, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”, va fi urmată de lansarea volumelor „Rusia, o ecuație complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu. Ediţia a II-a adăugită, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina„ și „Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei”. Invitați, alături de autor: istoricii Florea Ioncioaia și Dorin Dobrincu. Evenimentul va fi moderat de jurnalista Violeta Cincu.

Armand Goşu predă din 2004 istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Este cercetător asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), în cadrul Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia, and Central Asia. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat până la gradul de cercetător ştiinţific principal II, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 şi 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde susţine cursurile despre istoria Rusiei şi a URSS. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000. Între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct, iar în perioada 2013-2014, redactor-şef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

A publicat mai multe cărți, zeci de studii și sute de articole în țară și în străinătate, dintre care „Euro-falia. Turbulenţe şi involuţii în fostul spaţiu sovietic” (2016), „Democraţia sub asediu. România în context regional” (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, 2019), „Istoria comunismului din România, vol. III: Documente. Nicolae Ceauşescu (1972-1975)” (coeditor, Polirom, 2016), „Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei” (Polirom, 2022) și „Rusia, o ecuație complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu”.