Clubul de literatură „V. Voiculescu” al Universității de Medicină și Farmacie propune, la cea de a doua întâlnire din acest an, o lansare de carte cu o simbolistică aparte în an centenar: „Amintiri din Marele Război”, de Mihai Ştefănescu – Galaţi. Editarea volumului face parte din Programul Centenar al Municipalității ieșene și este coordonat de dr. Richard Constantinescu. Întâlnirea va avea loc luni, 5 noiembrie 2018, în Aula „George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi ,  de la ora 17.30. Invitați speciali sunt prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și col. dr. Aurelian Corneliu Moraru, comandantul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Iacob Czihac” din Iaşi.

Cartea  „Amintiri din Marele Război”, scrisă de doctorul Mihai Ştefănescu – Galaţi, care a fost primul profesor de urologie de la Facultatea de Medicină din Iași, va fi prezentată de trei studenți mediciniști: Theodor Florin Pantilimonescu, Bogdan Ștefănescu și Bogdan Ganțațuc.

S-a scris mult din și despre război. Scrisori, poezii, jurnale, memorii, tratate sau articole științifice. Pentru unii a fost mai important să spună poveștile cele mai convenabile despre o anume perioadă din viața lor, iar la alții e mai relevant ce s-a lăsat înafara filelor de carte. 

«Amintiri din Marele Război» nu sunt relatări de pe front, nici explicații ale unor evenimente. Autorul merge către semnificație și poveste. Mihai Ștefănescu-Galați scrie povești care ne definesc. Despre vremuri incerte și dramatice. Propune o viziune a unei lumi. Și o face într-o manieră memorabilă. Cartea nu e rezultatul unor editări mentale ci, dacă e să-l cităm pe Garabet Ibrăileanu, «are savoarea lucrurilor naturale, necăutate». Scriitorul-medic e spontan, are umor și spirit. E opera unui autor talentat, a unui om vrednic și de caracter. Un Om, așa cum scriam în prefață, «care a alergat mereu să facă bine celorlalți, mai degrabă decât sieși»”, a declarat dr. Richard Constantinescu , coordonatorul Clubului de literatură „V. Voiculescu”.