Joi, 11 aprilie, de la ora 9.00, în Sala „Henri Coandă“ de la Palatul Culturii, a avut loc ceremonia de deschidere a programului de predare a limbii și culturii chineze la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Practic, din această lună, studenții, cadrele didactice și personalul administrative al UMF Iași vor putea urma, gratuit, atât cursuri de limbă chineză, cât și de cultură (Kung Fu și Tai Chi, caligrafie, bucătărie chinezească și arta decupajului din hârtie).
La ceremonie au participat reprezentantul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, co-directoarele Institutului Confucius București (prof. univ. dr. Li Li și prof. univ. dr. Luminița Bălan), prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Anca Colibaba, coordonator al Centrul de limbi moderene si integrare culturala „Grigore T Popa”, viceprimarul Municipiului Iași,d-nul Radu Botez, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și culturale ieșene. La ceremonie a fost inaugurată și Clasa Confucius, găzduită de Fundația EuroEd. Cele două programe, aflate sub auspiciile Institutului Confucius București, marchează împlinirea a 70 de ani de colaborare româno-chineză.
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a evidențiat că acest program de de predare a limbii și culturii chineze arată, încă o dată, interesul deosebit al Universității pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor interuniversitare, „atât cu ţări din Uniunea Europeană, cât şi din alte zone ale lumii”. ”Cele două programe de studiu în limba engleză şi limba franceză sunt deschise pentru studenţii străini, iar anul trecut am avut cel mai mare număr de studenţi străini din ţară, respectiv 2.541 de studenţi“.
„Limba chineză este purtătoarea unor mesaje culturale extrem de importante. Să nu uităm că poporul chinez a avut un sistem de tipărire cu mult înaintea lui Gutenberg şi că nu au inventat doar praful de puşcă, ci au inventat şi busola sau hârtia. Deci au o istorie şi o civilizaţie de peste 5.000 de ani, iar această experienţă nu poate fi transferată decât prin intermediul limbii. Deci aceaste componente care ne pot pune împreună, limba şi cultura chineză, au o valoare extrem de mare“, a explicat și prof univ. dr. Anca Colibaba, coordonator al Centrul de limbi moderene si integrare culturala „Grigore T Popa”.
Tot joi, de la ora 12.00, la Centrul de limbi moderne si integrare culturală „Grigore T Popa” a avut loc lansarea propriu-zisă a programului, la care au participat reprezentantul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, co-directoarele Institutului Confucius București (prof. univ. dr. Li Li și prof. univ. dr. Luminița Bălan), prof. univ.dr. Monica Hăncianu, prorector Relații internaționale și parteneriate academic al UMF Iași, prof. univ. dr. Anca COlibaba, coordonator al Centrul de limbi moderene si integrare culturala „Grigore T Popa” și amfitrioana evenimentului, reprezentanți ai celorlalte universități ieșene, numeroși studenți, dar și elevi interesați de programele de studiu oferite de UMF Iași.
În cadrul întâlnirii, cele trei voluntare din R. P. China care predau limba și cultura chineze la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Fundația Euroed și la Universitatea de Medicină și Farmacie, au prezentat minunatele avantaje pe care le oferă studiul limbii și culturii chineze, de la burse de studiu în China, până la diverse oportunități pe plan profesional.
„Eu însămi predau chineza la Universitatea din București, așa că știu că sunteți la vârsta potrivită să vă alegeți drumul, să vă planificați viitorul. Sunt convinsă că dacă veți învăța chineză, în primul rând veți descoperi o lume extraordinară, o civilizație multimilenară. Dacă învățați cultura și limba chineză, veți putea să aveți acces în profunzime la această civilizație” , le-a explicat studenților UMF-iști prof. univ. dr. Luminița Bălan, co-director al Institutului Confucius București.
Cursurile de limbă de și cultură chineză prin intermediul limbii engleze la UMF Iași sunt gratuite și se vor desfășura, începând din această lună, la Centrul de Limbi Moderne și Integrare Culturală „Grigore T. Popa” (str Saulescu nr. 4), după următorul program:
Luni
15.30-17.00 și 17.30-18.00 – Limba Chineză pentru studenți;
Marți
5.30-17.00 și 17.30-19.00 – Limba Chineză medicală pentru studenți
Miercuri
15.30-17.00 și 17.30-19.00 – Limba Chineză pentru cadre didactice și personal administrativ UMF
Joi
15.30-17.00 si 17.30- 19.00 – Cursuri de cultură chineză (Kung Fu și Tai Chi, caligrafie, bucătărie chinezească, arta decupajului din hârtie).
Înscrierile se fac online la adresa sxy0755849443@gmail.com, completând următoarele informații: numele și prenumele, profesia, facultatea (pentru studenți) anul de studiu, grupa, telefon, email, ziua și intervalele orare și tipul de curs.
Numărul maxim de cursanți pe interval orar este de 15 persoane pe baza principiului “primul venit primul servit”. Cursanții trebuie să stăpînească limba engleză la un nivel comunicațional satisfăcător. Dacă vor apărea renunțări pe parcurs, cei care și-au exprimat interesul vor fi contactați direct.
Cursurile se adresează studenților din toți anii de studiu, toate direcțiile de studiu din toate facultățile, cadrelor didactice, personalului administrativ al universității. Informații suplimentare la sediul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală (persoane de contact: asist. Dr Irina Croitoru și profesor voluntar chinez, Ms Shi Xueying)