A fost deschis apelul transnational pentru propuneri de proiecte in parteneriat international, in cadrul proiectului INCOMERA „Innovation and Commercialisation in the NMP thematic area” (Nanosciences, Nanotechnologies, Materials and New Production Technologies).

Obiectivul INCOMERA este de a reduce decalajul dintre dovada conceptului validat in laborator si industrializarea si comercializarea acestuia. Proiectele finantate prin INCOMERA vor trebui sa utilizeze rezultatele la nivel de laborator aducandu-le la nivelul de linie pilot si/sau produs demonstrativ  functional validat de catre utilizatorii finali.

Se vor finanta proiecte care isi propun cel putin una din urmatoarele linii de actiune:

 • Produse inovatoare: Dezvoltarea unui produs inovator, cu posibili utilizatori finali, ce poate fi scos pe piata, implicand:
  trecerea de la o dezvoltare și testare intr-un mediu de laborator, la o dezvoltare si testare in conditii reale;

  cercetari orientate spre utilizatorul final si dezvoltare cu testele pe/cu esantioane reprezentative ale utilizatorilor finali  (de   exemplu, teste clinice);

  dezvoltarea unui nou proces de productie de fabricatie si testarea lui în conditii controlate.

 •  Procese inovatoare: Dezvoltarea unui proces inovator la scara pilot, implicand:
  dezvoltarea și testarea intr-un mediu controlat apropiat de conditiile industriale;

  realizarea si testarea unui produs care se potriveste cu asteptarile utilizatorilor finali; in acest caz produsul poate fi unul existent, dar procesul de productie ar trebui sa ofere performante imbunatatite substantial (personalizare, precizie, viteza, eficienta ecologica si/sau cost)

 • Inovații: Dezvoltarea inovatiilor, implicand intelegerea tuturor parametrilor si modelarea si elaborarea normelor de proiectare si de monitorizare. In acest caz, produsul  ar trebui sa se transfere de la un produs de nisa la un produs de piata mai larga.

Apelul propunerilor de proiecte INCOMERA 2017 include toate domeniile NMP structurate dupa urmatoarele tematici:

 • Nanostiinte si nanotehnologii
  studierea fenomenelor si manipularea materiei la scara nanometrica;
  fabricarea de noi produse, imbunatatirea proceselor de productie si / sau crearea de noi servicii.
 • Materiale
  folosirea materialelor noi sau materiale inteligente pentru produse si procese noi. Materialele pot fi polimerice (exemplu: filme) sau din metal sau ceramic si pot fi structurate (exemplu: textile) sau stratificat (compozite) sau pot implica tratamente ale materialelor.
 • Productii noi
  crearea conditiilor pentru inovarea continua si pentru dezvoltarea generica de producerea  „bunurilor” (tehnologii, organizare si instalatii de productie), indeplinind cerintele de mediu si de siguranta.
 •  Integrarea tehnologiilor pentru aplicatii industriale – cu accent pe noile tehnologii, materiale si aplicatii de pe pietele de nise.

Consortiul trebuie sa cuprinda cel putin doi parteneri independenti din doua regiuni diferite participante la apel, din tari diferite. Este recomandat ca cel putin 40% din bugetul total sa fie alocat IMM-urilor. Se va avea in vedere ca o agentie finantatoare sa nu finanteze cu mai mult de 70% din bugetul proiectului. Partenerii din tari sau regiuni care nu sunt membri INCOMERA pot participa cu finantare proprie.
Durata unui proiect va fi de max 24 luni.

Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru partea romana dintr-un proiect sunt:

– max.  250.000 EUR, in situatia in care Romania este coordonatorul proiectului transnational;

– max. 200.000 EUR, in situatia in care Romania este partener în proiectul transnational.

Termenul limita pentru trimiterea propunerilor este: 26 mai 2016, ora 17:00 (Bruxelles time/CET).

Toate informatii sunt disponibilie la: http://incomera.eu/calls/projects (pachet de informatii, ghid aplicant, ghid privind procesul de evaluare, platforma de aplicare, cautare parteneri, calendar)