Aula Magna ”George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a găzduit astăzi, 8 noiembrie, un eveniment deosebit: Conferința ”Istoria transplantului românesc” – prima dintr-o serie de evenimente intitulate Conferințele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Invitat special a fost „părintele” transplantului hepatic din România, academicianul Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec“, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, președintele Academiei de Științe Medicale și al Romtransplant și, începând din acest an, președinte al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association – ESA).
Întâmplarea a făcut ca, în noaptea dinaintea conferinței, să aibă loc o prelevare de organe de la un copil de doar 7 ani, intrat în moarte clinică, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria. O echipă complexă de medici au prelevat ficatul, rinichii şi cornea. Rinichiul recoltat a fost transplantat unui alt copil, băiat, de 5 ani, de către o echipă de chirurgi de la Spitalul Parhon, coordonată de domnul dr. Corneliu Moroşanu (medic primar chirurgie vasculară), şi a inclus în plus faţă de echipa de medici urologi (Dr Adelina Miron) care realizează în mod curent operaţia de transplant pe doamna dr. Liliana Ciucu (Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi), medic anestezist, pe doamna dr. Ana Maria Scurtu, medic chirurg pediatru (Spitalul de pediatrie „Sf.Maria”) şi prof.univ. dr. Adrian Covic, medic primar nefrologie, coordonatorul echipei de urmărire pre şi post transplant. În clinicile din Iaşi au rămas un rinichi şi corneea donatorului, iar cel de-al doilea rinichi şi ficatul au fost transportate în clinici din Bucureşti.
Conferința s-a desfășurat sub forma unor discuții libere între academicianul Irinel Popescu, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, chirurgul Cristian Lupașcu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic din Iași și dr. Richard Constantinescu, moderatorul evenimentului. Au intervenit, din public, și prof.univ.dr. Cristian Dragomir, fost rector al UMF Iași și fost șef al Clinicii a III-a Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, academician Carol Stanciu, fost rector al UMF Iași și fondatorul Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, ec. Ioan Bîrliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” și prof.univ.dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași și coordonatoarea Clinicii ATI de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi.
Amfitrionul evenimentului, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, a mulțumit academicianului Irinel Popescu pentru că a acceptat invitația Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și a precizat că protagonistul acestei prime conferințe este o personalitate care întotdeauna a fost aproape de Iași și în special de universitatea de medicină ieșeană. Rectorul UMF Iași a mai subliniat importanța echipei în operația de transplant. „Cu toții știm că chirurgia de transplant este una dintre cele mai grele segmente ale chirurgiei, dar chirurgul de transplant, care este câteodată foarte greu încercat, nu poate să acționeze singur, se bazează pe o echipă, care-și are rolul atât în pregătirea transplantului, cât și ulterior, în urmărirea celui transplantat”.
Conferința a debutat cu proiectarea unui film de câteva minute în care pacienți ai chirurgului Irinel Popescu au mărturisit despre a doua viață primită pe masa de operație. „Pentru mine nu exista mâine. Și dintr-o dată, dar așa, ca soarele, a apărut șansa de a face orice, mâine”. „A însemnat viață pentru mine, da. Mai aveam o săptămână, două, trei”. „Domnul profesor este un tanc rusesc care cară după el o instituție”.
„Am găsit acest film și m-a impresionat ce a spus una dintre paciente. Nu știu dacă am mai întâlnit expresia aceasta la un pacient, să oferi mâine”, a subliniat moderatorul întâlnirii, dr. Richard Constantinescu.
„Transplantul a apărut ca o necesitate medicală și ca singura soluție de a reda nu numai sănătatea, dar chiar viața unor oameni. Poveștile, mărturile lor le găsiți pe Internet multe dintre ele; sunt oameni care își scriseseră testamentul. Unul dintre aceștia își alesese și locul în cimitir. Asta s-a întâmplat acum 20 de ani, în urmă cu 20 de ani a fost transplantat și trăiește și în ziua de astăzi, este într-o condiție foarte bună, poate că a uitat și unde era cimitirul”, și-a adus aminte acad. Irinel Popescu, cel care a făcut pionierat în domeniul transplantului hepatic și care acum, după 20 de ani de la efectuarea primei intervenții de transplant de ficat la noi în țară, poate spune că transplantul a devenit o operație de rutină.
Conferința a punctat și principalele momente ale istoriei transplantului mondial, precum și personalitățile medicinei care au scris istorie în domeniul transplantului, precum marele chirurg Thomas Starzl, cel care a realizat primul transplant de ficat din lume și pe care academicianul Irinel Popescu l-a cunoscut personal, în stagiul de pregătire de la Pittsburgh sau despre marele chirurg Cristiaan Barnard, care a realizat primul transplant de cord din lume.
De asemenea, un subiect important al conferinței l-a constituit și înființarea Centrului de Transplant Hepatic Iași. Despre acest vis pe care l-a crezut, inițial, irealizabil a vorbit chirurgul Cristian Lupașcu, coordonatorul Centrului. „Îi spuneam profesorului Irinel Popescu că atunci când o să ies la pensie o să scriu o carte – Transplantul hepatic la granița de Est a Europei -, în care o să descriu cum s-a realizat programul de transplant hepatic în această zonă, la 200 km de o bază militară rusească”.
Doctorul Cristian Lupașcu a amintit și de încărcătura emoțională din timpul unei operații de transplant sau prelevare, mai ales când este vorba de un copil. Coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic din Iași a descris atmosfera de rugăciune din timpul operației de prelevare de organe de la copilul aflat în moarte cerebrală care avusese loc cu o noapte în urmă. „Era vorba de un copil de șapte ani… Cei care sunteți părinți părinți știu ce înseamnă. Un copilaș de șapte ani care se juca și ieșind din curte, a fost lovit de o mașină, ceea ce a dus la un traumatism cranio-cerebral grav. Impactul emoțional a fost deosebit pentru toată echipa”.
Coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic din Iași a vorbit și de gestul extraordinar al familiei un pacient aflat în moarte cerebrală, care își dă acordul prelevării de organe de la ființa dragă. „E un gest de iubire, altruismul este rezultat din dragoste și dragostea este Dumnezeu”.
Rectorul UMF Iași a mai amintit și de anii de pionierat ai transplantului ieșean – înaintea înființării Centrului de transplant, de primele prelevări de ficat care au avut loc la Clinica a III-a Chirurgie, condusă de prof.univ.dr Cristian Dragomir, în anii 2004 și 2005.
„A fost această intenție la a III-a Chirurgie și am început să începem prelevările de organe, ceea ce mi s-a părut un mare succes. Mi-aduc aminte de doamna profesor Ioana Grigoraș cum pendula între Spitalul Sf. Spiridon și Neurochirugie, de unde erau donatorii. E mare lucru să aduci pe cineva în moarte cerebrală de la un spital la altul, să-l menții în viață, cu toți parametrii acceptabili penetru prelevare.Sunt foarte bucuros că pînă la urmă, la Iași, avem un centru pentru transplant, primul pentru București”, a povestit prof.univ.dr. Cristian Dragomir.
„Această discuție mi-a trezit foarte multe amintiri, despre timpurile eroice în care a început transplantul la Iași, în privința donatorilor în moarte cerebrală, recoltare de organe. Eram, într-adevăr, în situația unică în care depistam pacienții într-un spital și apoi iarna, prin frig, cu salvări neîncălzite, în condiții de luptă activă cu hipotermia, îi mutam la Sfântul Spiridon și încercam eroic să le îmbunătățim starea fiziologică astfel încât să dăm organe bune. Țin minte și acum prima recoltare de ficat, s-a făcut în sala I de la Clinica a III-a Chirurgie. S-a terminat la 4 dimineața, toată echipa eram extrem de emoționați și am fugit în sala II unde era întuneric și am plâns un pic, m-am întors înapoi și am continuat”, și-a adus aminte și prof.univ.dr Ioana Grigoraș.
[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/conferintele-grigore-t-popa-acad-irinel-popescu-istoria-transplantului-in-romania/”]