Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – 75 de ani de la înființare

oct. 23, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

La 20 octombrie 2020, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează 75 de ani de la fondarea primei sale facultăți – Facultatea de Medicină Generală.

„La mulți ani întregii comunități academice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu! Putem spune că științific și spiritual facem parte din aceeași familie, vorbim și simțim în aceeași limbă, respirăm aceeași cultură. În plus, avem, ca universități, același deziderat: să oferim societății profesioniști valoroși în domeniul esențial al sănătății. Provocările prezentului ne confirmă că știința nu trebuie să cunoască granițe, că politicile educaționale și de sănătate trebuie gândite la nivel planetar, că trebuie să avem o rețea globală a profesioniștilor eficientă, bazată pe cunoaștere, dincolo de interese meschine și egoiste. Iar noi, cei care am trăit atâția ani în bezna comunismului, apreciem altfel deschiderea către lume, către cunoaștere, o deschidere care presupune multe oportunități, dar și foarte multe responsabilități. Prin viziunea, misiunea și valorile pe care le promovează, USMF a demonstrate deja că este o instituție responsabilă, deschisă și performantă, care își onorează trecutul, privind mereu spre viitor”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

USMF din Republica Moldova s-a constituit în baza Institutului de Medicină nr. 1, a Institutului de Medicină nr. 2 și a Institutului de Pediatrie din Leningrad (astăzi Sankt Petersburg) și a reprezentanților altor instituții de profil din Federația Rusă, evacuate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Kislovodsk, care, ulterior, a fost transferat în RSSM, împreună cu studenţii şi întreg cadrul didactic, sub numele de Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC).

Fondarea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău a servit drept impuls pentru dezvoltarea învăţământului superior medical şi consolidarea sistemului de sănătate din republică. În 1954 a fost creată Facultatea de Pediatrie, în 1959 – cea de Stomatologie, în 1963 – Facultatea  de Medicină Preventivă, iar în anul 1964 – Facultatea de Farmacie. Necesitatea formării continue a specialiştilor după absolvire a contribuit la înfiinţarea Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor, în anul 1962. Din anul 1990, Institutul poartă numele lui Nicolae Testemiţanu (1927-1986), ilustru savant, rector al Institutului între anii 1959 și 1963.

La 25 iulie 1991, Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău a fost reorganizat în Universitate. În 1996 instituţiei i-a fost atribuit un nume nou – Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.

Pe parcursul a 75 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 44 de mii de medici şi farmacişti, dintre care peste 7000 activează în instituţii medicale din străinătate. Actualmente, în cadrul catedrelor universitare, inclusiv a celor clinice amplasate în 88 de clinici şi policlinici moderne, îşi fac studiile peste 7000 de tineri din Republica Moldova şi din alte 33 de ţări ale lumii.