A fost deschis cel de-al 7-lea apel in cadrul proiectului CHIST-ERA (European Coordinated Research on Long-term Challenges in Information and Communication Sciences and Technologies ERANET) pentru propuneri de proiecte in urmatoarele doua topici:

  • Lifelong Learning for Intelligent Systems (LLIS)
  • Visual Analytics for Decision Making under Uncertainty (VADMU)

Romania va sustine participarea cercetatorilor in ambele topici, prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Consortiul Chist-ERA a creat un instrument de finantare comuna pentru sustinerea grupurilor internationale de cercetare care se angajeaza in cercetarea pe termen lung in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, prin  realizarea de proiecte colaborative multidisciplinare cu un inalt grad inovativ. Prin acest instrument, organizatiile de finantare implicate sprijina si se alatura agendei Uniunii Europene “Tehnologii Viitoare si Emergente (FET)”.

Institutiile care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Grupurile multidisciplinare de cercetare, ce alcatuiesc consortiul proiectului, pot cuprinde minim 3 parteneri din cel putin 3 tari distincte. De asemenea, se va urmari ca partenerii dintr-o singura tara participanta la consortiu sa nu depaseasca 60% din finantarea pe proiectul respectiv.

Modalitate de aplicare: Propunerile se depun doar in format electronic de catre coordonatorul de consortiu (care trebuie sa fie sustinut financiar de o organizatie finantatoare participanta in topica respectiva), prin sistemul ESS – Electronic Submission System gazduit de site-ul proiectului: http://www.chistera.eu/call-2016-announcement si care va fi disponibil in cel mai scurt timp. Documentele suport  – „Proposal form” si „Financial template” prezentate mai jos, vor fi incarcate direct pe platforma electronica de catre coordonatorul consortiului (in aceasta faza, documentul financiar este util pentru pregatirea propunerii de proiect).

Propunerile se pot depune pana cel tarziu 17 ianuarie 2017 (17:00 CET). Informatii complete despre acest apel (tari partenere, beneficiari eligibili, cerinte pentru aplicanti, procedura de evaluare, raportare, reguli de eligibilitate ale tarilor participante la call) sunt disponibile la adresa de web: http://www.chistera.eu/call-2016-announcement

Bugetul Romaniei aprobat pentru acest call este de 500.000 euro pentru ambele tematici. Propunerile de proiecte acceptate la finantare (echipa din Romania) vor fi contractate cu respectarea regulilor PN III (Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2015-2020). Durata unui proiect poate fi de 24 sau 36 de luni.

Aplicantii din Romania sunt rugati sa consulte si pachetul de informatii ERANET / ERANET Cofund aflat la adresa: http://uefiscdi.gov.ro/articole/4536/Pachet-de-informatii-ERANETERANET-Cofund.html

cautare parteneri: http://www.chistera.eu/node/add/call-2016-eoi

Website: http://uefiscdi.gov.ro/