Festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași – „140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană” a avut ca fir roșu „recunoștința”, cea mai mare virtute, cuvânt cheie regăsit atât în discursul rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, cât și în discursurile celorlalți invitați de seamă ai UMF Iași, fiecare având, pe lângă legăturile formale cu Universitatea ieșeană, și una de suflet. La evenimentul care a avut loc vineri, 13 decembrie 2019, au participat rectori și prorectori ai universităților de stat și particulare din România, doamna Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Departamentului Educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, domnul Victor Costache, ministrul Sănătății, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul Mohamed Ketata, directorul AUF-DRECO, domnul Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, oficialitățile Iașului, reprezentanți ai cultelor și ai unor instituții de învățământ și culturale ieșene. Moderna și eleganta Aulă „Alexandru Brăescu” a Clădirii Nicolae Leon s-a dovedit aproape neîncăpătoare pentru sutele de studenți și cadre didactice, dar și pentru seniori – cei care fac parte din prestigioasa Alma Mater a UMF Iași.
„Vă invit să fim la fel de mândri și de viitorul nostru comun, nu doar de trecut”
Rectorul Universității a mulțumit oaspeților care au onorat cu prezența Universitatea în acest moment aniversar, de la ministrul Sănătății, consilierul de stat al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanți ai Ministerului Educației, oficialități ale Iașului și până la Consiliul Național al Rectorilor, „care ne-a acordat onoarea de a-și organiza cea de-a patra reuniune din acest an la noi în Universitate, tocmai pentru a putea fi alături de noi în ceas de sărbătoare”. Într-un moment emoționant pentru întreaga comunitate academică a UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a mărturisit că este recunoscător pentru faptul că Universitatea pe care o conduce a primit, în ultimul timp, nenumărate semne de apreciere a valorii sale, atât naționale, cât și internaționale. „Recunoștința noastră se îndreaptă către Casa Regală a României care, în data de 25 octombrie, a acordat Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Decorația Regală «Nihil Sine Deo». Universitatea noastră a devenit astfel singura universitate de medicină și farmacie din România care a avut onoarea de primi această distincție. O lună mai târziu, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, Președinția României a conferit Universității noastre «Ordinul Meritul pentru Învățământ» în grad de Mare Ofițer”.
Rectorul UMF Iași a vorbit și de recunoștința față de colegii „care au contribuit, în ultimii ani, la aducerea Universității noastre pe harta performanței academice din Europa și din întreaga lume”. „În 2018, Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» ocupa un onorabil loc 50 în clasamentul Times Higher Education New Europe, iar în ediția din 2019 a U-Multirank, UMF Iași face parte din Top 25 Universități performante în numărul de publicații interdisciplinare”.
„Recunoștință merită cu prisosință și colegii noștri din corpul academic și administrativ care au contribuit la cea mai importantă extindere patrimonială a Universității de după 1989: am inaugurat, pe 2 decembrie, corpul de clădire «Nicolae Leon», un spațiu modern, dedicat activității didactice, cu o capacitate totală de 1833 de locuri, dispuse pe 13 niveluri. Nu în ultimul rând vă invit, dragi profesori și studenți, să ne fim recunoscători nouă înșine, pentru felul în care reușim, astăzi, să ducem mai departe misiunea educațională la care ne obligă cei 140 de ani de istorie ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași. A fi dascăl sau student al unei școli medicale cu o astfel de istorie este un motiv de mândrie în sine. Dar cred și vă invit să fim la fel de mândri și de viitorul nostru comun, nu doar de trecut”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Aceeași idee, a recunoștinței, a îmbrățișat-o în cuvântul său și prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului universitar al UMF Iași: „Suntem recunoscători înaintașilor noștri, figuri marcante ale medicinei românești și internaționale, care au pus învățământul medical ieșean pe firmament”. De asemenea, președintele Senatului a mulțumit oaspeților pentru că au acceptat să sărbătorească la Iași 140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană: „O casă este în sărbătoare atunci când are musafiri. Dragi invitați și oaspeți ai universității, ne onorează prezența dvs. aici, prezență care dovedește și colaborarea interinstituțională dar aș spune eu mai mult, poate și prietenia care decurge firesc în decursul anilor. Vă mulțumim pentru mesajul extrem de puternic pe care prezența dvs. aici astăzi îl transmite”.
Mesajul din partea seniorilor Almei Mater a fost ținut de prof. univ dr. Gabriel Ungureanu, fost decan al Facultății de Medicină. Domnia sa a amintit de schimbările prin care Universitatea a trecut de-a lungul anilor, de odioșii ultimii zece ani de comunism, când în IMF Iași nu s-a făcut nicio promovare, dar și de modernizarea, de după 1989, a învățământului medical, prin crearea de noi discipline și specialități. „După 1989 a existat o creștere remarcabilă a universității, atât în plan cantitativ – de 20 de ori mai mulți studenți față de perioada studenției noastre, cât și calitativ, ca vizibilitate pe plan european și mondial, aceasta mai ales în perioada rectorilor Vasile Astărăstoae și Viorel Scripcariu. Achiziționarea și dotarea corpului Nicolae Leon ne încredințează că și baza materială a universității se dezvoltă corespunzător”, a spus prof. univ. dr. Gabriel Ungureanu.
Doamna Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Departamentului Educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, a transmis salutul președintelui României, domnul Klaus Iohannis: „E o onoare pentru mine să fiu astăzi aici și să transmit salutul președintelui României după ce și domnia sa a avut plăcerea să înmâneze ordinul Steaua României în grad de mare ofițer Universității, atât la aniversarea celor 140 de ani, dar și bazându-se pe ceea ce universitatea a dovedit în acești 140 de ani. Nu este vorba numai despre vârstă, este vorba și despre prestigiul și contribuția esențială pentru societate pe care UMF Iași a adus-o în plan local, regional și național”. Consilierul de stat al Administraţiei Prezidenţiale a amintit de faptul că UMF Iași dă țării medici și farmaciști de care avem cu toții nevoie și că stabilește un standard nu foarte ușor de atins în ceea ce privește seriozitatea și performanța în domeniul cercetării. De asemenea, un capitol extrem de important la care UMF Iași este dată exemplu este cel al internaționalizării: „UMF Iași se poate lăuda cu un număr impresionant de studenți străini și de colaborări cu universități din lumea largă care, cred eu, își vor arăta din ce în ce mai mult beneficiile și mă gândesc la bugetul UE vizavi de colaborările universitare și atenția deosebită acordată cercetării, dezvoltării și inovației”.
„În România am reușit să facem excelență în învățământ, dar am rămas un pic în urmă în sistemul sanitar”
Ministrul Sănătății, domnul Victor Costache, absolvent al UMF Iași, a ținut să felicite toți membrii marii familii UMF Iași pentru sărbătorirea a „140 de ani de tradiție, de educație și de inovație în medicina românească”. Ministrul Sănătății a punctat însă unul dintre paradoxurile pe care le trăim: „În România am reușit să facem excelență în învățământ, în educație și UMF-urile și facultățile de medicină sunt un excelent exemplu, dar am rămas un pic în urmă în sistemul sanitar. Cred că îmbinarea dintre excelența academică și excelența profesională ne va ajuta să depășim acest moment de cumpănă”.
Prof. univ. dr. Gigel Paraschiv, secretar de stat, a înmânat rectorului UMF Iași placheta și diploma aniversară „Nicolae Iorga” pentru „activitatea educativă desfășurată și performanțele profesionale înregistrate în cei 140 de ani de la înființare”, din partea Ministerului Educației și Cercetării.
„Rectorii din întreaga lume au auzit de performanța UMF Iași”
Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor și președinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, care a primit, de curând, titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași, a evidențiat în discursul său importanta contribuție a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” la dezvoltarea sistemului de învățământ superior din România. Domnia sa a adus în discuție trei perspective: a calității în educației și cercetare, a calității guvernării și a rolului Universității în dezvoltarea locală și regională.
Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a evidențiat că universitatea ieșeană de medicină și farmacie este un exemplu pentru gradul mare de internaționalizare, amintind că aici studiază 10% din totalul de studenți străini din România. În calitate de președinte al prestigioasei Agenții Naționale a Francofoniei, prof.univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a oferit și o informație în premieră pentru comunitatea academică a UMF Iași: „De curând a fost un prilej de mare bucurie pentru mine când, conducând instanțele Agenției Universitare a Francofoniei, care cuprinde 990 de universități din 118 țări, am examinat și prezentat candidatura UMF Iași pentru obținerea statului de membru titular. Au fost 70 de candidaturi depuse, jumătate au fost acceptate, printre care și UMF Iași, însă rectorii din întreaga lume au auzit de performanța UMF Iași”.
„Performanța și calitatea academică a unei universități sunt dovada viziunii, inițiativei, gândirii inovative”
Mesajul comun al celorlalte patru universități de stat din Iași l-a prezentat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, care și-a exprimat admirația pentru performanțele obținute de UMF Iași: „Performanța și calitatea academică a unei universități sunt dovada viziunii, inițiativei, gândirii inovative dar și strădaniei și prestigiului corpului profesoral. Ca parte integrantă a Iașului universitar, ne-am bucurat constant pentru realizările remarcabile în cercetarea științifică și formarea de specialiști în domeniul sănătății, cu o foarte bună pregătire profesională, constituind garanția încrederii că prestigiul de care se bucură UMF Iași astăzi va fi dezvoltat și recunoscut pe toate meridianele globului, prin poziții onorante în clasamente internaționale, având la bază atu-urile competitive ale universității, calitatea personalului didactic și a studenților, profesionalismul absolvenților, inovația în cercetarea științifică de vârf și gradul ridicat de internaționalizare”.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a subliniat legăturile istorice puternice între cele două școli de medicină: „Părintele spiritual al UMF Iași, Grigore T. Popa, a fost decan al Facultății de Medicină din București, iar părintele spiritual al spitalului în care lucrez, Theodor Burghele, tot de la Iași a venit”.
Un oaspete drag și prezent de fiecare dată la cele mai importante evenimente ale UMF Iași este și domnul Mohamed Ketata, directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), a felicitat Universitatea iar la finalul discursului său a recitat emoționantele versuri ale lui Eminescu: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Țara mea de glorii, țara mea de dor, Brațele nervoase, arma de tărie, La trecutu-ți mare, mare viitor!”
Nu au lipsit de la festivitatea aniversară nici domnul primar Mihai Chirica, domnul Maricel Popa, președintele CJ sau reprezentanții cultelor religioase, care au transmis călduroase mesaje de felicitare.
„Cred că trei cuvinte esențiale ar putea să definească scurgerea celor 140 de ani: înțelepciune, inteligență și viață! Ce s-a întâmplat în cei 140 de ani? Cred că, la fel, am putea defini pe scurt: o școală, școala de medicină ieșeană, care a devenit brand al orașului nostru, un brand de țară, recunoscut, care a reușit să ridice prestigiul țării noastre atât în mediul universitar național, cât și pe plan internațional. UMF a devenit un mare ambasador al Iașului. Vă mulțumesc din toată inima că faceți din Iașul nostru un punct de vizibilitate internațională prin munca pe care o desfășurați și apreciez tot efortul depus de-a lungul timpului de corpul academic al UMF”, a spus primarul Mihai Chirica.
Maricel Popa, președintele CJ, a subliniat de asemenea că, „la 140 de ani, UMF Iași se prezintă ca o instituție ajunsă la maturitate deplină, capabilă să inoveze și să răspundă provocărilor științei moderne”.
Și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri, prin preot paroh Ștefan Buchiu, un mesaj cu ocazia aniversării a 140 de ani de existență a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. „Acest eveniment reprezintă un moment semnificativ în viața academică și culturală, de apreciere a generațiilor de erudiți profesori care au onorat această instituție de învățământ, dar și ocazia de a mărturisi vocația învățământului universitar românesc, în păstrarea identității și promovarea spiritualității neamului românesc și a valorilor autentice, într-o societate aflată într-o continuă schimbare. În acest context, este necesar să evidențiem valorile permanente ale credinței şi culturii româneşti, mai ales în cadrul unui dialog naţional şi internaţional, unind în mod creator şi înţelept tradiţia cu noutatea, informarea intelectuală cu formarea spirituală, ca bază a dezvoltării unei culturi autentice naționale. Toate acestea înseamnă promovarea unui învățământ deodată academic şi practic, care să răspundă nevoilor şi exigențelor actuale ale societății românești”.
Mesaje de binecuvântare și prețuire au fost transmise și din partea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și a lui PS Iosif Păuleţ, episcop de Iași.
Comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență Iași, colonel medic Aurelian Corneliu Moraru, a conferit, din partea Ministerului Apărării Naționale – Direcția Medicală, emblema de onoare a medicinei militare domnului prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, „în semn de considerație și apreciere pentru sprijinul acordat pe linia dezvoltării activității de învățământ în domeniul medico-militar”.
La finalul manifestării, Vlad Aruxandei a transmis și mesajul studenților, subliniind faptul că „Este o onoare să fii student la UMF Iași, onoare câștigată prin muncă, devotament și pasiune”.
Prima zi a aniversării celor 140 de ani de învățământ medical ieșean s-a încheiat seara, la Teatrul Național Iași, cu festivitatea de premiere a profesorilor emeriți și onorifici ai Senatului UMF Iași, urmată de piesa de teatru „Opt femei”, de Robert Thomas.