Editura „Gr. T. Popa” este prezentă și în acest an la Târgul de Cărți și Arte Frumoase Arca lui Gutenberg, eveniment ajuns la cea de a V-a ediție și care care are loc în perioada 2-6 octombrie în Atrium Palas Mall Iași. Chiar în prima zi a târgului de carte – miercuri, 2 octombrie, de la ora 17.00, Editura Universității a lansat patru volume de specialitate, extrem de utile atât pentru studenți, cât și pentru medicii rezidenți:
„Evaluarea cardiovasculară preoperatorie în chirurgia oncologică” – autori: Irina Iuliana Costache și Viorel Scripcariu”
„Ghid probă practică pentru examenul de obținere a titlului de medic specialist dermatovenerolog” – autor: Laura Gheucă Solovăstru
„Soluții de automatizare cu aplicații în bionic” – autori: Gabriela Gladiola Petroiu Andruseac, Cristian Rotariu și Raluca Ioana Adochiei
„Cultura organizațională și schimbări manageriale” – autor: Gabriela Marinescu
La eveniment au fost prezenți autorii și referenții științifici ai volumelor lansate – prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul Editurii „Gr. T. Popa” și prof. univ. dr. Gabriel Ungureanu, prof. univ. dr. Manuela Ciocoiu – prorector al UMF Iași, decanul Facultății de Bioinginerie – prof. univ. dr. Anca Galaction, precum și un public numeros, alcătuit din cadre didactice, studenți și medici rezidenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Moderatorul evenimentului a fost prof. Viorica Scutaru, directorul Bibliotecii Universității.
„Îi mulțumesc d-lui prof. Viorel Scripcariu pentru că a acceptat colaborarea cu noi. Această carte fost scrisă de doi oameni cu practică îndelungată și am coooptat în colectivul nostru un număr mare de colaboratori, dar fiecare și-a găsit locul potrivit. Sperăm ca această nouă apariție editorială sa fie utilă celor care doresc să știe mai mult și mai multe despre pacientul oncologic. Este scrisă cu același drag și dăruire cu care ne apropiem in fiecare zi de pacienții noștri. Este scrisă după o lungă experiență practică în care am învățat la rândul nostru că fiecare bolnav este «altfel». Mulțumim tuturor colegilor noștri care au colaborat la elaborarea acestei cărți, unora pentru experiența lor, altora (celor mai tineri) pentru entuziasm și devotament”, a mărturisit conf. univ. dr. Irina Iuliana Costache.
O apariție editorială deosebită este și volumul „Ghid probă practică pentru examenul de obținere a titlului de medic specialist dermatovenerolog”, semnat de prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru, „o carte în premieră în România” – după cum a descris-o prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, deoarece se scriu puține cărți destinate unei categorii atît de importante cum este cea a medicilor rezidenți. Ghidul a stârnit deja interesul tinerilor care urmează această specializare – și sunt aproximativ 500 de medici rezidenți în dermatovenerologie în toată țara, oferind noțiuni esențiale pentru pregătirea examenului de specialitate.
Celelalte două volume lansate ieri sub cupola Târgului de carte Arca lui Gutenberg sunt semnat de cadre didactice de la Facultatea de Bioinginerie Medicală: „Soluții de automatizare cu aplicații în bionică” și „Cultură educațională și schimbări manageriale”.
„«Soluții de automatizare cu aplicații în bionică» reprezintă un eveniment editorial așteptat, care reflectă meritoria și valoroasa activitate didactică şi de cercetare a autorilor, conf. univ. dr. Gabriela Gladiola Petroiu Andruseac, conf. univ.dr. Cristian Rotariu și lector Raluca Ioana Adochiei. Tematica a fost abordată cu multă competenţă, parcurgând un domeniu de avangardă, care vizează aspecte ale bioingineriei medicale. Publicația răspunde nevoii reale de abordare a cazuisticii specifice din punct de vedere al soluțiilor de automatizare pentru sistemele biomedicale, noţiunile expuse contribuind ȋn mod definitoriu la formarea deprinderilor teoretice și practice privind proiectarea, dezvoltarea și implementarea sistemelor automate în domeniul medical”, a subliniat prof. univ. dr. Anca Galaction, decanul Facultății de Bioinginerie Medicală.
Cea de a doua lucrare lansată ieri, elaborată de prof. univ. dr. Gabriela Marinescu, de asemenea cadru didactic la Facultatea de Bioinginerie Medicală, „«Cultură educațională și schimbări manageriale» este o invitație la educație multiculturală printr-o comunicare competentă și inteligentă emoțional. Monografia include, ȋn mod comparativ și critic, teoria și practica din interiorul organizațiilor, la modul general, și al celor românești ȋn particular. Autoarea invită la acțiune abordând modele și dimensiuni ale culturii organizaționale, cultura atenției, a eșecului și a presiunii. Cu acuratețe și prin prisma bogatei experiențe, este studiată problema comunicării, ca formă și consecințe general valabile și aplicabile ȋntr-o societate din ce ȋn ce mai agresată comportamental și profesional”, a detaliat decanul Facultății de Bioinginerie Medicală.