Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi este din nou prezentă în Academic Ranking of World Universities (Top 500 Shanghai) ocupând locul 401-500, în domeniul Chemical Engineering. Clasamentul include primele 500 de universităţi din lume. În anul 2019, universităţile au fost clasate după o serie de domenii: științele naturii, inginerie, științele vieții, științe medicale și științe sociale.
Performanţa ştiintifică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi este ȋncă o dată recunoscută la nivel mondial, fiind evaluată de către ShanghaiRanking Consultancy, organizaţie independentă dedicată evaluării performanţelor ştiinţifice. Astfel, Academic Ranking of World Universities a publicat Top 500 Shanghai, un top al celor mai prestigioase universităţi ale lumii, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi clasându-se în intervalul 401-500 pentru domeniul Chemical Engineering.
„Este un rezultat onorant, care certifică încă o dată valoarea Universității noastre. Le mulțumesc tuturor cadrelor didactice, care și-au asumat misiunea de a dobândi și păstra excelența în activitatea didactică și de cercetare”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
Anul trecut, UMF Iași a ocupat poziția 427 în acest top, performanță apreciată și de ambasadorul statului Israel în România: „Permiteţi-mi să vă transmit sincere felicitări pentru poziţia obţinută de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” în Academic Ranking of World Universities. Acest rezultat notabil reflectă munca şi dedicarea pe care dumneavoastră, colectivul didactic, de cercetare şi studenţii dumneavoastră le-aţi investit într-una dintre cele mai de succes universităţi din România. Vă urez succes şi aştept cu nerăbdare oportunităţi viitoare de colaborare“, a transmis Excelenţa Sa Tamar Samash în mesajul adresat conducerii universităţii.
Indicatorii de performanță ai acestei clasificări se bazează pe performanța academică obținută prin activitatea de cercetare științifică, pornind de la date disponibile la nivel internațional din surse precum Web of Science și InCites. Indicatorii de performanță sunt: PUB – numărul de publicații ale unei instituții; CNCI – ponderea citărilor publicațiilor unei instituții; IC – numărul de publicații care au fost găsite cu cel puțin două țări diferite în adresele autorilor împărțite la numărul total de publicații; TOP – numărul de lucrări publicate în Top Journals și AWARD – numărul personalului didactic al unei instituții care a câștigat un premiu semnificativ. Acești indicatori de performanță măsoară productivitatea și calitatea cercetării științifice, gradul de colaborare internațională și cele mai înalte recunoașteri academice.
Academic Ranking of World Universities, cunoscut mai ales sub numele de Top 500 Shanghai, realizează începând cu anul 2017 o ierarhizare la nivel mondial a diferitelor domenii de studiu existente în lumea academică.
Sursa: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/chemical-engineering.html