Centrul de Limbi Moderne și Integrare Culturală al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” ne invită la o întâlnire specială cu literatura chineză, prin intermediul a doi scriitori renumiți: Yu Hua și A Cheng. Cu acest prilej, vor fi lansate două cărți scrise de autorii chinezi, apărute la Editura Humanitas: bestsellerul ”Cronica unui negustor de sânge” și volumul de nuvele “Cei trei regi”.
Evenimentul, intitulat “Proza chineză între tradiție și avangardă”, este organizat de UMF Iași în parteneriat cu importante instituții culturale și de învățământ: Editura Humanitas, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Institutul Confucius și Alecart.
Dezbaterea despre literatura chineză se va desfășura la Centrul de Limbi Moderne și Integrare Culturală vineri, 4 mai, de la ora 11.00. Vor prezenta Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, prof. univ. dr. Luminița Bălan, director al Institutului Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti și traducătoarea celor două volume, precum și criticul literar Doris Mironescu. Moderatorul întâlnirii va fi prof. univ. dr. Anca Colibaba, coordonatoarea activității didactice a disciplinei Limbi Moderne și Limba Română ca Limbă Străină din cadrul UMF Iași.
“Este un eveniment care ilustrează strategia Universității noastre de a se poziționa ca instituție academică cu o largă deschidere culturală, ca prezență activă în comunitate. Dezbaterea pe tema prozei contemporane, aflate între tradiție și avangardă, și lansarea de carte în compania unor profesioniști de marcă situează evenimentul în rândul celor memorabile nu doar pentru Centrul de limbi moderne și integrare culturală <Grigore T Popa>, ci și pentru parteneriatul reunit în jurul Centrului: Editura Humanitas, Institutul Confucius, Facultatea de Litere a Universității Al. I Cuza, Muzeul Literaturii, Asociația Alecart, partenerii media-Ziarul de Iași și TVR Iași. Volumele care vor fi lansate prilejuiesc reflecții asupra unor perioade istorice tulburi, asupra condiției umane în etape de criză și schimbare, asupra unui viitor incert, teme universale, mereu transpuse cu har în literatura de calitate”, a punctat prof.univ. dr Anca Colibaba.
Despre autori
Yu Hua este unul dintre cei mai mari scriitori contemporani şi un reprezentant de seamă al avangardei din China. A debutat în anul 1984, cu o povestire, însă au urmat apoi numeroase alte povestiri şi romane care l-au impus pe scena literaturii contemporane ca un adevărat maestru al inovaţiei literare, alături de alţi scriitori importanţi, precum Mo Yan şi Su Tong.
Yu Hua a renunţat, la începutul anilor ’80, la profesia de medic stomatolog, pentru a se dedica scrisului, căci, aşa cum mărturiseşte el însuşi, prin literatură putea explora mai bine sufletul omului, neliniştile şi traumele lui, putea cerceta cu acuitate şi luciditate realitatea, istoria, psihologia neamului său.
Yu Hua este primul scriitor chinez căruia i s-a decernat James Joyce Award (2002). De-a lungul timpului, i-au fost acordate nenumărate premii, titluri şi distincţii. Romanele şi povestirile sale au fost traduse în peste treizeci de limbi străine.
Romanul „Cronica unui negustor de sânge” a apărut în anul 1995 şi este apreciat de critică drept unul dintre cele mai influente romane ale ultimelor decenii din China. Inspirat de întâmplări adevărate, referitoare la cei care îşi duceau existenţa prin vânzarea sângelui, Yu Hua construieşte o povestire emoţionantă şi, în final, zguduitoare, în care eroul principal, Xu Sanguan, muncitor la Fabrica de Mătase, porneşte în viaţă şi îşi duce zilele până la bătrâneţe, apelând la vânzarea propriului sânge. Acest roman pare a fi, în final, o lecţie dulce-amară despre supravieţuire şi rezistenţă în faţa tăvălugului nemilos al istoriei, reuşind să transmită o emoţie de o rară intensitate.
A Cheng se înscrie în seria marilor scriitori contemporani, reprezentant al curentului literar al Căutării Rădăcinilor, de la mijlocul anilor ’80 . Fiind totodată şi un poet important, pictor şi scenarist distins cu numeroase premii, el este preocupat de marile probleme ale vieţii şi de noul statut al creaţiei, se raportează cu subtilitate şi rafinament la traumele istoriei şi, ca stil, refuză experimentele formale, cautând autenticitatea şi simplitatea în propria tradiţie. Inspirat din propria sa experienţă ca tânăr intelectual trimis la ţară în anii Revoluţiei Culturale, A Cheng debutează în anul 1984, odată cu publicarea nuvelei „Regele Şahului”, în „Revista Literară din Shanghai” , anunţând astfel apariţia unei voci aparte în lumea literară chineză. În anul următor publică încă două nuvele – „Regele Copacilor” şi „Regele Copiilor”, care îl impun ca un scriitor matur, un reprezentant al noii conştiinţe artistice, într-o perioadă de mari schimbări în societate. Este autorul a numeroase povestiri, traduse în peste 20 de limbi străine. Pentru întreaga sa creaţie literară a primit premiul Lu Xun, iar opera sa, „Jurnalul veneţian”, a fost răsplătită cu mai multe premii internaţionale (1992 – Premiul Internaţional Nonino – Italia, 1995 – Premiul pentru cea mai bună creaţie literară – Taiwan).
Volumul „Cei Trei Regi” cuprinde trei povestiri ( „Regele Şahului”, „Regele Copacilor” şi „Regele Copiilor”) ce relatează episoade tulburătoare, încărcate de emoţie şi imagini de o mare plasticitate. Sunt adevărate parabole ce au în centrul lor personaje care, în situaţii de criză, dramatice, se ridică deasupra realului cu o forţă ce izvorăşte dintr-o filozofie a vieţii specifică. Povestirile pornesc de la întâmplări obişnuite, dar exact ca în stilul povestirilor vechi chinezeşti, pe neaşteptate se petrece o explozie a neobişnuitului, o trecere în insolit, proza sa căpătând accente ale realismului magic. Personajele, prinse în mrejele evenimentelor, se străduiesc să se adapteze într-o lume alienată, uneori marcată de absurd şi mentalităţi rigide, caută soluţii ale supravieţuirii.