Studenți, părinți, cadre didactice dar și simpli spectatori au participat duminică seara, în Piața Națiunii (Esplanada UMF), la un eveniment simbolic al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași: festivitatea de deschidere a noului an universitar 2017/2018, eveniment care s-a încheiat printr-un concert extraordinar oferit cadou întregii comunități ieșene.
În prima parte, Festivitatea de deschidere a inclus mesajele rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu și ale invitaților speciali, precum și premierea studenților care s-au remarcat anul universitar trecut prin rezultate deosebite. În cea de a doua parte a avut loc concertul susținut de cunoscuta soprană Elena Moșuc și de talentatul tenor Mihai Urzicana, acompaniați de orchestra „Camerata Regală”.
Bun venit studenților UMF-iști!
Prof. Univ.Dr. Viorel Scripcariu, rectorul universității, s-a adresat în primul rând celor mai noi membri ai comunității UMF Iași, bobocilor din anul I, cei care au beneficiat anul acesta, pentru prima dată, de o amplă acțiune de informare – Orientation Days. „Nu ați ales o meserie ușoară, iar facultatea pe care o veți urma e una pe măsură. Proverbul spune că „omul cât trăiește învață”, dar dacă pentru cei mai mulți oameni acest deziderat e unul opțional, pentru un medic învățarea continuă e obligatorie, nu doar moral, ci și instituțional, prin lege. De aceea, alături de colegii mei din corpul academic, ne propunem nu doar să vă învățăm medicină, medicina dentară, farmacie sau bioinginerie medicala, ci și să vă deprindem să învățați singuri, să aveți permanent reflexul curiozității și setea de autodepășire”, le-a transmis Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu. Domnia sa a amintit și de ultimul succes al Universității – „Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de Times Higher Education World University Rankings 2016-2017. Din România, doar cinci instituții au intrat în acest top al celor 1000 de universități de elită din lume”, dar și de noi oportunități pentru studenți: „O altă idee pe care vreau să o prezint astăzi, este legată de viitorul Spital Regional din Iași: există probabilitatea ca voi, cei care începeți astăzi drumul în medicină, să fiți prima generație de medici rezidenți care vor lucra în acest spital, beneficiind de aceleași condiții de muncă și oportunități de cercetare ca în orice alt spital de anvergură din țările vest-europene”.
La ceremonie au fost prezenți și rectori și prorectori ai celorlalte universități de stat din Iași: Prof. Univ.Dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, Prof. Univ. Dr. Vasile Vîntu – rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Prof. Univ. Dr. Atena Simionescu, rector al Universității de Arte „George Enescu” din Iași și Prof.Univ. Dr. Cătălin Tănase, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Prof. Univ. Dr. Vasile Vîntu – rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași a acceptat invitația de a vorbi în numele rectorilor universităților de stat din Iași. „Mă simt deosebit de onorat de a fi mesagerul gândurilor de bine ale conducerilor celorlalte universități de stta din Iași, care împreună cu gazda noastră de astăzi, formăm Iașul universitar. Un Iași pentru care educația a reprezentat și continuă să reprezinte o importantă carte de vizită, reprezintă emblema orașului, un eficient mijloc de promovare a citadelei ieșene în țară și peste hotare”, a punctat Prof. Univ. Dr. Vasile Vîntu.
La festivitatea de deschidere a anului universitar 2017/2018 la UMF Iași au participat și oficialități ale Iașului, precum domnul Mihai Chirica, primarul Iașului, domnul Maricel Popa, președintele Consiliului Judetean Iași, domnul Marian Șerbescu, prefectul Iașului și doamna profesor dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Iași.
„UMF a intrat într-o nouă etapă de recunoaștere internațională și prin clasamentul pe care l-a amintit și domnul rector vă arată faptul că puteți obține o diplomă prestigioasă aici la Iași. O diplomă cu care vă puteți confrunta în luma medicală oriunde. E șansa vieții voastre ca această diplomă să fie una pe o coală de aur”, a subliniat în discursul său domnul Mihai Chirica, primarul Iașului.
Premii de excelență
Ca în fiecare an, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a acordat premii de excelență, cu ajutorul celor doi sponsori tradiționali, Banca Română pentru Dezvoltare și Banca Transilvania, acelor studenți care s-au remarcat în cercetarea științifică, au participat la conferințe sau la congrese, au obținut premii, s-au remarcat în voluntariat sau în acțiuni legate de responsabilitatea socială.
Decanii facultăților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” au ales pe cei mai buni: Thomas-Gabriel Schreiner, anul 6 (Medicină Generală), Gianina Dumbravă, anul 6 (Medicină Dentară), Teodora Hanghicel, anul 5 (Farmacie), Evelina-Ionela Simion, anul 3 (Bioinginerie medicală). De asemenea, Rectorul Universității, Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu, a acordat un premiu special studentului Mădălin Mihail Năstase, din anul 5, Facultatea de Medicină, „pentru implicare deosebită în activitatea de cercetare”.
La finalul primei părți a ceremoniei de deschidere, rectorul a nominalizat patru cadre didactice cărora le-a înmânat deciziile de acordare a titlului de profesor universitar: Prof.Univ.Dr. Vasile – Liviu Drug ( disciplina Semiologie Medicală – Gastroenterologie, Facultatea de Medicină), Prof.Univ.Dr. Mihaela – Cătălina Luca (disciplina Boli Infecțioase, Facultatea de Medicină), Prof.Univ.Dr. Catalin Pricop (disciplina Urologie, Facultatea de Medicină) și Prof.Univ.Dr. Daciana – Elena Brănișteanu (disciplina Dermatologie – Venerologie, Facultatea de Medicină).
Concert extraordinar în aer liber
Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol extraordinar, susținut de două voci excepționale: Elena Moșuc și Mihai Urzicană, acompaniați de Camerata Regală.
Elena Moşuc s-a născut la Iași și este absolventă a Universității de Arte „George Enescu”. A câştigat mai multe concursuri internaţionale, cel mai important fiind ARD Wettbewerb – concursul televiziunilor germane în 1990 – care i-a deschis drumul unei cariere internaţionale.
Elena Moşuc a fost foarte ataşată de Opera din Zürich, unde şi-a demonstrat talentul şi dăruirea pentru scena în diverse roluri, precum Regina Nopţii (interpretat în lumea întreagă de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gildă, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Maria Stuarda, Norma s.a. A cântat pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier şi Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Veneţia, Palermo München, Berlin, Hamburg, Bucureşti, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) şi în festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago Italia), cât şi în SUA (la Metropolitan Opera New York şi Dallas), în Japonia, China şi Coreea.
Tenorul Mihai Urzicana a absolvit Facultatea de Teologie din Constanța (Universitatea Ovidius), specializarea Artă Scară, în anul 2012, și specializarea Teologie Pastorală, în anul 2013 și urmează cursurile unui master la Conservatorul din București, secția Canto. A câștigat premiul I la secțiunea Canto la cea de-a XXVII-a ediție a Concursului Național de Compoziție și Interpretare Muzicală Mihail Jora .
Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka.
[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/deschidere-an-universitar-2017/”]