Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma, între 22 și 24 iunie 2017, la Roma, a avut loc Conferința Internațională a Rectorilor Universităților Europene, cu titlul „A treia misiune a universităților. Rolul cooperării între universități în promovarea solidarității și a păcii”. La conferință au participat 40 de rectori ai universităților din peste 30 de state din Europa și Statele Unite ale Americii. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, singura universitate din România participantă la această conferință, a fost reprezentată de rector, prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, care a susținut o prezentare cu tema: „A treia misiune a universităților europene” în cadrul sesiunii: „Europe and Mediterranean crises: migration, integration, peace”

În discuțiile din cadrul conferinței s-a subliniat faptul că universitățile au în mod tradițional două misiuni principale: educație și cercetare. Recent, este avută în vedere o a treia misiune: implicarea universităților în societate. „Am avut ocazia să sărbătorim cea de-a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene moderne, stabilite de Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda, Germania de Vest și Italia. Începută ca entitate politică orientată spre economie, destul de curând UE a devenit o uniune a culturilor, deoarece multiculturalismul înflorește natural când frontierele devin formale. Ingredientul cheie, conceptul rădăcină pentru multiculturalism este toleranța. Națiunile europene au învățat toleranța nu pentru că cineva le-a impus, nici măcar pentru că era „politic corect”. Am înțeles și am îmbrățișat în mod natural toleranța și diversitatea, ca mijloace pentru dezvoltarea noastră, ca indivizi și națiuni.” a explicat prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este o „casă a multiculturalismului și a toleranței”.  „Cu o populație totală de 300.000, Iași este unul dintre marile orașe universitare din România: 55.000 de studenți învață și locuiesc aici. Universitatea noastră are de departe cel mai mare procent de studenți străini, reprezentând peste 80 de naționalități. Într-un astfel de mediu, multiculturalismul și toleranța sunt viața de zi cu zi. Așadar, nu teoretizăm multe despre toleranță și multiculturalism, ci doar o trăim.” a concluzionat prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.