SCIMAGO 2021 – UMF Iași, pe locul 11 la nivel național

apr. 8, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Scimago Institutions Rankings, clasament de prestigiu care include evaluarea globală a universităţilor, a publicat ierarhizarea acestora pentru anul 2021. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se situează pe locul 11 la nivel național, în topul celor 31 de instituții de învățământ superior din România incluse în SCIMAGO 2021. În clasamentul global, ce include 4126 de instituții de învățământ superior, UMF „Grigore T. Popa” din Iași se află printre primele 1000 de universități din lume, pe locul 785.

„Personal, susţin ierarhizarea universităţilor pe domenii sau grupuri de activitate. Aceste rankinguri reprezintă o resursă importantă pentru analiza și evaluarea instituțiilor, oferind informații utile. Această evaluare, Scimago Institutions Ranking, complet independentă, bazată pe excelenţa ȋn cercetare şi publicare ştiinţifică, pe capacitatea de inovare, dar şi pe impactul social, ne oferă o imagine a rezultatelor activității științifice din ultimul an.” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

Scimago Institutions Ranking este un clasament internațional al instituțiilor academice și de cercetare, clasificate în baza a trei seturi de indicatori: performanța cercetării, rezultatele inovării și impactul social al cercetării. În acest ranking, sunt înscrise doar universitățile care îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări științifice publicate. Astfel, sunt cuprinse instituțiile de învățământ superior și de cercetare care figurează în baza de date Scopus cu cel puțin 100 de lucrări științifice publicate în ultimul an al perioadei de referință.

Performanța cercetării, criteriu care contează 50% ȋn evaluarea globală, a urcat Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi de pe locul 458 (ȋn 2020) pe locul 447 (ȋn 2021). Această categorie include numărul de articole publicate ȋn reviste cu impact ridicat, citările articolelor, colaborările internaționale.

Pe criteriul inovării, cu o pondere de 30% în evaluarea totală, universitatea se situează în acest an pe locul 495, față de 489 (în 2020). Capacitatea inovativă, numărul de brevete şi impactul tehnologic au definit acest criteriu.

Impactul social, definit ca prezenţă şi accesibilitate, a poziționat universitatea de pe locul 246, completȃnd astfel, cu 20%, evaluarea globală a clasamentului Scimago Institutions Rankings.

SCImago Institutions Rankings