Societatea Studenților Medicinişti din Iaşi (SSMI), în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, organizează pe data de 6 mai Simularea Examenului de Rezidențiat. Aceasta este menită să vină în sprijinul studenților din anul VI, care vor avea şansa de a-şi testa cunoştințele acumulate până în prezent şi de a se confrunta cu tensiunile şi emoțiile presupuse de acest concurs.
Cei aproximativ 300 de studenți înscrişi vor putea participa la prima ediție de anul acesta a Simulării Examenului de Rezidențiat, ce le va oferi o evaluare obiectivă a cunoştințelor şi îi va familiariza cu condițiile de desfăşurare ale examenului, conform metodologiei actuale. Concursul va dura 4 ore şi va fi structurat sub forma unui test grilă, ale cărui subiecte vor fi elaborate de personalul academic al universității. Sursele bibliografice sunt reprezentate de cele două volume ale “Compendiului de specialități medico-chirurgicale”, publicate sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu şi Prof. Univ. Dr. Victor Stoica.
La sfârşitul examenului, supraveghetorii reprezentați de cadrele didactice ale universității şi voluntarii societății vor scana tezele participanților şi le vor comunica pe loc nota obținută, urmând exact paşii menționați în metodologie.
“Concursul de rezidențiat reprezintă, după cel de admitere, cel mai important pas în ascensiunea profesională a unui viitor medic. Pregătirea acestui concurs este îndelungată și ar trebui să presupună ani de studiu, de aprofundare a noțiunilor dobândite pe parcursul facultății. Deoarece concursul de rezidențiat presupune o teza cu 200 de întrebări, pe durata a patru ore, iar pe parcursul facultății studenții nu s-au confruntat niciodată cu o teză de aceste dimensiuni, simularea concursului de rezidențiat este un exercițiu deosebit de util, care ar trebui abordat cu maximă seriozitate. Prorectoratul studii postuniversitare va sprijini studenții în pregătirea acestei simulări, împreună cu Direcția Administrativă a Universității, astfel încât studenții anului VI care au optat pentru a participa la acestă simulare să se bucure de întregul nostru suport. Aproape 300 de studenti și-au exprimat dorința de a participa la aceasta prima simulare. Pe viitor, la cea de-a doua simulare, sperăm ca un număr si mai mare de studenți să opteze pentru a participa, astfel încât, la final, concursul de rezidențiat din luna noiembrie 2017 să fie un real succes, succes care le va permite să-și aleagă specialitatea dorită”, a punctat prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector pe studii postuniversitare și formare profesională continuă.