Un  tânăr critic de artă ”obsedat” de pictura românească – Adrian Buga și un colecționar autentic, care nu mai este printre noi –  profesorul dr. Ion Chiricuță, au adus la UMF Iași un moment de sensibilitate care transcede timpul și timpurile. Refugiul unui mare medic în detaliile picturilor colecționate cu o pasiune impresionantă este subiectul filmului „Arta Chirurgului”, proiectat miercuri, în Aula Magna „George Emil Palade”,  în cadrul conferinței „Arta Chirurgului. Chirurgia Artei”, eveniment care a deschis Zilele UMF Iași – 137 de ani de învățământ medical la Iași. Organizatori: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, ARGO Art Consulting și Asociaţia SMART MED Ion Chiricuţă (1918, Bârlad – 1988, Cluj).

Profesorul Ion Chiricuță a venit la Iași cu ideea înființării unui institut oncologic, , în anii ‘70. Dar și atunci, ca și acum, vizavi de amplasarea Spitalului de Urgență, lumea medicală decidentă nu a fost de acord cu cedarea unui spațiu destinat unui centru oncologic. Medicii interniști spuneau că pot trata singuri cazurile oncologice, chirurgii spuneau că oricum ei operează cancere. Astfel că Ion Chiricuță a plecat la Cluj, unde a găsit înțelegere și unde a a înființat primul institut oncologic din țară și care este un reper pentru medicina oncologică românască actuală”, și-a adus aminte prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Înainte de proiecție, rectorul a citit mesajul fiului medicului colecționar Ion Chiricuță, prof. dr. Ion Christian Chiricuță, care a lipsit de la eveniment din pricina unor probleme personale: ”Trăim timpuri grele pentru viitoarele generații de medici, care sunt supuși unor cerințe din ce în ce mai mari și pacienții așteaptă și ei perfecțiunea profesională. Fenomenul burnout este deja prezent la generațiile tinere de medici și a atins valori îngrijorătoare la medicii rezidenți, fiind în unele țări undeva între 60 și 70%. Un medic, odată ajuns la această maladie, nu mai este integrabil și recăderea este regula. Măsurile de protejare individuală sunt absolut necesare și trebuie instituite de către conducerile spitalelor dar și în cadrul universităților. Generația tatălui meu și a profesorilor mei nu a fost atinsă de acest fenomen și cred că o explicație este faptul că acorda mai mult timp culturii, în diferitele ei forme: muzică, pictură, sport, excursii și familie. Pe tatăl meu nu l-am văzut decît scriind cărți și articole sau operând ore întregi. Burnout nu a știut ce este. Avem datoria să învățăm urmașii noștri cum să redescopere arta, muzica, natura ca să poată rezista la solicitările timpurilor noastre”.

Realizatorul filmului, criticul de artă Adrian Buga, a studiat milimetric întreaga colecție a marelui oncolog Ion Chiricuță, colecție care conține lucrări semnate de celebri pictori români, printre care Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Țuculescu și Marcel Chirnoagă, și a reușit să realizeze un altfel de film.  ”E un film greu, diferit, un film multimedia. Aproape am încercat să disec imaginile pe care profesorul Chiricuță le avea în spatele frunții, am încercat să înțeleg ce se întâmpla în momentul în care alegea un tablou, în momentul în care, încărcat de efluviile tabloului mergea la masa de operație și cu aceste imagini ridica gradul de măiestrie în chirurgie”, a declarat Adrian Buga, înainte de proiecția documentarului Arta Chirurgului.

„Cred ca un nebun-profet în viitorul ei şi o iubesc cu esenţe tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operaţii şi mă simt pătruns de efluvii izvorâte din operele panotate în casa mea, şi ceea ce pare incredibil de făcut cu bisturiul îmi reuşeşte în colaborare cu ceea ce-mi dau emoţiile picturii. Prin ea iubesc omul, viaţa, devin mai bun, mai înţelept. Ridic medicina la nivel de creaţie şi desfac miracolul natură, pentru a-l recompune” – Ion Chiricuță