Studenții UMF-iști pot face voluntariat în cadrul  Serviciului Voluntar de Ambulanță Iași. În acest sens s-a semnat un protocol de colaborare între Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa Iași” și Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași în care sunt stipulate principalele activități de voluntariat: acordarea de prim ajutor în cadrul unor evenimente majore (peste 200 participanți), la solicitarea Primăriei Municipiului Iași, Serviciului de Jandarmerie, Direcției de Sănătate Publică etc.;  acordarea de prim ajutor în cadrul punctelor fixe ce vor fi instalate în municipiul Iași și vor funcționa din luna martie 2018 și în cadrul Diviziei medicale, pe Ambulanță (activitate ce va începe din acest an). De asemenea, studenții din ani terminali pot face ore de practică la Centrul de Transfuzii Iași (Medicină – anul VI și Asistență Medicală Generală – anul IV) iar studenții Facultății de Bioinginerie Medicală se pot implica în activitățile desfășurate în cadrul Departamentului de cercetare și implementare a noilor tehnologii – SVAIS, precum dispecerat, mentenanță echipament medical etc.

Înființat anul trecut, Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași are ca scop principal asigurarea unor servicii medicale private de urgență în fază prespitalicească cu personal calificat, în regim de voluntariat, contribuind astfel la reducerea timpului de așteptare pentru un transfer între spitale, cu ambulanțele proprii, dar și de externare a unui pacient care necesită transport medical asistat sau neasistat. În prezent, Serviciul Voluntar de Ambulanță numără peste 120 de voluntari, iar din comitetul director fac parte și cadre didactice de la UMF Iași, precum conf.univ. dr. Gyneta Vanvu sau asist. Mădălina Ciuhodaru.

Dintre proiectele realizate anul trecut se numără campaniile de promovare a donării de sânge si pentru vaccinarea împotriva rujeolei, acordarea de prim ajutor medical la peste 70 de evenimente organizate in Iasi și Bacău, precum și implementarea unui proiect privind introducerea orelor regulate de asimilare a cunoștințelor de prim ajutor premedical la o școală din Iași.

Anul acesta ne-am propus să construim cinci puncte fixe de ajutor în principalele cartiere ale Iașului. Inițial, aceste puncte vor fi deschise în momentul în care se dau alerte de cod galben, roșu sau portocaliu de caniculă sau de ger, dar, în viitor, vrem să le transformăm în puncte permanente de prim ajutor. De asemenea, având și mașini de urgență de tip AMD, putem să ajungem la solicitările de tip cod verde sau albastru, deoarece aceste solicitări sunt multe și colegii de la celelalte servicii de stat nu le fac față”, a declarat Marius-Grațian Benchea, director general Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași.