Prevenţia obezităţii la vârsta copilăriei – Tradițiile sănătoase în prevenția obezității” este subiectul unei conferințe care va avea loc pe 18 și 19 mai 2018, în Aula Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi. Evenimentul marchează Ziua Europeană de Prevenție a Obezității și este organizat de Fundația Tradiții Sănătoase, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi și Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Universitatea ”Al. I. Cuza”, Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, Societatea Studenților Mediciniști Iași și sub egida Colegiului Medicilor Iași.

Datele de cercetare din programul „Traista cu sănătate” din ultimii 5 ani arată o creștere alarmantă a obezității și supraponderalității în rândul copiilor, în județul Iași, de la 25% la 31% în rândul băieților, și de la 24% la 26% în rândul fetelor. Beneficiarii acestui proiect au fost, în ultimii cinci ani, copii din municipiul Iași și patru comune din județ, în total peste 10.000 de școlari și preșcolari între 3 și 12 ani. La nivelul țării se constată o creștere cu un procent al obezității la băieți, în fiecare an.

Obezitatea la vârsta copilăriei este un factor de risc pentru complicaţii multiple, cum ar fi: bolile cardiovasculare, hipertensi­unea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat de tip 2, sindromul meta­bolic, apneea în somn, unele forme de cancer, precum și afecțiunile psiho-sociale (depresia, stigmatizarea, stima de sine redusă).

Combaterea obezităţii din copilărie necesită cooperarea actorilor sociali care vizează schimbarea comportamentului copilului (legată de aportul şi cheltu­ielile de energie) prin schimbări în mediul său fizic, socio-cultural, econo­mic şi politic. În România, prevenirea obezității la vârsta copilăriei, prin multiple acti­vi­tăți şi implicarea membrilor comunităţii, este realizată în cadrul programului „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”. Acest program face parte dintr-o largă rețea internațio­nală de prevenție a obezității la vârsta copilăriei, EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) International Network, alături de peste 40 de programe din cinci continente şi 29 ţări.

Obiectivele acestei conferințe sunt comunicarea dintre medici, profesori, părinti si alți actorii sociali în scopul de a realiza prevenția obezității în comunitate, promovarea schimbului de experiență dintre specialiști, informarea și conștientizarea privind problemele legate de obezitate și găsirea soluțiilor pentru reducerea obezității în rândul copiilor și comunicarea rezultatelor programelor de prevenție bazate pe comunitate.

Instruirea specialiștilor din sănătate (în special a medicilor de familie și nutriționiștilor) în vederea realizarii prevenției și managementului obezității se va realiza în cadrul unui atelier preconferință.

Evenimentul este acreditat cu 7 puncte EMC/.

Pentru mai multe detalii și înregistrarea online, accesați pagina web.