„Democrația! Nu cu multă vreme în urmă era un scop afirmat cu emfază!”
15/02/2019
News UMF Iasi (22 articole)
2 comentarii
Distribuie

„Democrația! Nu cu multă vreme în urmă era un scop afirmat cu emfază!”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași vă invită la conferința „Decăderea democrației. Ce mai rămâne din idealul democratic astăzi?” , susținută de analistul politic Cristian Pîrvulescu. Evenimentul va avea loc miercuri, 27 februarie 2019, de la ora 16.00, în Aula „George Emil Palade”.

Despre conferință

Democrația! Nu cu multă vreme în urmă era un scop afirmat cu emfază! Dar ce a mai rămas astăzi din idealul democratic? Când din ce în ce mai mulți politicienii se revendică în mod deschis de la o așa zisă <democrație iliberală> – iar o parte, deloc neglijabilă, a populației, îi urmează – mai poate fi democrația un scop? Și, în fond, despre ce vorbim când vorbim despre democrație? Despre un regim politic, o ideologie, o stare de spirit? Se poate reduce – așa cum spun adepții iliberalismului – democrația la vot? Și, de fapt, chiar este votul așa de democratic cum se spune?

Acum un deceniu aceste întrebări erau rezervate experților, dar astăzi ele au devenit chestiuni de larg interes public. Asta, în măsura în care în epoca dominației rețelelor sociale și a transformării rezultatelor sondajelor de opinie în adevăruri mai poate exista ceva numit opinie publică. Pentru că, la originile sale conceptul de opinie publică desemna părerea avizată a unei elite, trimițând la dezbaterile dintre cetățeni politic activi. Astăzi, în epoca în care cetățeanul a devenit consumator, în care sondajele de opinie devin instrumente de guvernare, opinia publică se reduce  la radiografia diferitelor păreri. Și într-o lume în care părerile, <doxa> lui Platon, devin adevărate, mai e loc pentru știință și pentru <adevăr>?” –  Cristian Pîrvulescu

News UMF Iasi

News UMF Iasi

Departamentul de Comunicare și Marketing Universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

Comentarii

 1. Laurentiu Pricope
  Laurentiu Pricope februarie 15, 16:43
  Buna ziua, As vrea sa particip la aceasta conferinta. Va rog sa precizati cateva detalii despre acces, etc. Multumesc. LP
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja februarie 18, 10:23
   Bună ziua! Accesul este liber la conferința d-lui Cristian Pîrvulescu. Vă așteptăm miercuri, 27 februarie, începând cu ora 16.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

Scrie un comentariu