Luni, 29 octombrie 2018, începând cu ora 8.30, în cadrul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală – CEMEX (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 9) are loc workshop-ul organizat în cadrul proiectului „Metodă avansată de diagnostic prin imagistică în domeniul Thz al neoplaziilor aflate în stadiu incipient”, finanțat de către Societatea Națională de Gaze Naturale – ROMGAZ SA.

Cancerul este una dintre principale cauze ale mortalității în toată lumea iar îmbunătățirea tratamentului și diagnosticarea precoce sunt singurele mijloace pentru creșterea speranței de viață. Dintre tehnicile de testare, spectroscopia și imagistica de THz sunt cele mai promițătoare metode pentru detectarea cu acuratețe a tumorilor şi diagnosticarea lor într-un stadiu incipient.

Echipamentul propus a fi achiziționat este unic în România pe domeniul de imagistică medicală, şi permite o colaborare la nivel naţional între 3 universități de profil medical (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București). Acest echipament este necesar pentru dezvoltarea unor tehnici inovative de diagnostic, aspect ce se va concretiza prin colaborarea între spitale (medici cu experienţă în patologia cercetată, pacienți eligibili pentru diagnostic incipient), universități (doctoranzi, laboratoare de cercetare în vitro şi în vivo) și institutele de cercetare (sprijin tehnic pentru creșterea sensibilității și specificității aparatului).

Impactul proiectului se va transpune prin îmbunătățirea ariei de servicii medicale (consultații și investigații clinice de înaltă tehnicitate; investigații de înaltă performanță) și îmbunătățirea cercetării medicale (acces la aparatură performantă, unică în România; rafinarea investigațiilor de înaltă performanță prin evaluarea potențialelor beneficii ale imagisticii ThZ în oncologie, dermatologie, gastroenterologie).

În cadrul workshop-ului vor fi prezentate aspecte privind spectroscopia și imagistica terahertz și aplicațiile acesteia în imagistica medicală, urmată de vizitarea laboratoarelor din cadrul CEMEX.

Clic aici pentru a deschide Agenda workshop-ului CEMEX