UMF Iași, membru fondator al Centrului Cochrane România

apr. 8, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Prof. dr. Lucian Pușcașiu, director Cochrane România, alături de conf. dr. Mihaela Grigore și de conf. dr. Ionuț Nistor

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași face parte, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, dintr-un consorțiu  universitar al cărui scop a fost crearea unui Centru Cochrane în România. Membrii fondatori din Iași sunt reprezentați de Prof. Dr. Adrian Covic, Conf. Dr. Mihaela Grigore și Conf. Dr. Ionuț Nistor.

„În februarie 2020 «Cochrane România» a fost aprobat ca Affiliate Centre – din care face parte și UMF Iași, având Cochrane Austria ca centru coordonator. Suntem mândri că am fost cooptați într-o organizație care reprezintă un model de excelență în cercetare, un reper internațional în ceea ce privește medicina bazată pe dovezi. Ceea ce furnizează specialiștii Cohrane din întreaga lume sunt informații certificate ca fiind de încredere si de actualitate în domeniul sănătății”,  a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Deocamdată suntem un centru afiliat, ceea ce înseamnă că, pentru început, vom desfășura o activitate de popularizare a organizației și vom susține workshop-uri de prezentare a modului de elaborare a unei sinteze sistematice – care este produsul unei munci laborioase, care se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp.  Următorul pas este să devenim centru asociat și, ulterior, centru de sine stătător”, a explicat conf. univ. dr. Mihaela Grigore, membru fondator Cochrane România.

Cochrane este o organizaţie prestigioasă internaţională non-profit,  înfiinţată în 1993 în Marea Britanie, care are ca scop principal să pună la dispoziţia specialiștilor din sănătate informaţii medicale valide utile în îngrijirea sănătăţii . Poartă numele celebrului epidemiolog britanic Archie Cochrane, întemeietorul medicinei bazate pe dovezi. În prezent activitatea principală a acestei organizații este de creare şi aducere la zi a sintezelor sistematice Cochrane. Membrii acestor grupuri (cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, consumatori ai serviciilor de sănătate) sunt interesaţi în generarea unor evidenţe valide şi relevante, care să conţină ultimele actualităţi din practica medicală bazată pe dovezi. În prezent, Cochrane are 11.000 de membri și peste 60.000 de colaboratori din peste 130 de țări, care produc informații credibile și accesibile despre sănătate. Biblioteca Cochrane cuprinde baza de date a tuturor sintezelor sistematice publicate din 1995 până în prezent, un registru al trialurilor clinice randomizate și un registru metodologic.

Mai multe amănunte, AICI