Finanțare de peste 20 de milioane de lei pentru proiectul „Investiții în infrastructura de învățământ din cadrul UMF Iași – Centrul de Simulare”

apr. 7, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Studenții și rezidenții Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași vor putea studia și exersa practica medicală într-unul dintre cele mai moderne Centre de Simulare Medicală din țară. De curând, universitatea a primit finanțare din bani europeni de peste 20 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcții și instalații, precum și pentru dotarea cu echipamente specifice.

Acest centru de simulare medicală este unul dintre proiectele majore ale noastre, alături de clădirea Nicolae Leon sau viitorul Centru de Cercetări Fundamentale. Lucrările au început în 2018, după ce au fost aprobați de către Ministerul Educației indicatorii tehnico-economici și în prezent clădirea este funcțională. Suntem bucuroși că am reușit să obținem și finațarea pentru dotarea cu echipamente performante, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Pentru studenți, este o antecameră importantă de practică medicală, înainte de desfășurarea activității în spital, înainte de contactul direct cu pacienții. Sunt convins că proiectul va îmbunătăți capacitatea UMF Iași de a anticipa și de a răspunde cerințelor pieței privind standardele și calitatea academică de a dezvolta noi programe, beneficiind de infrastructură, tehnologie modernă și echipamente, pentru a oferi studenților, atât competențe cheie, cât și competențe cross-disciplinare. Investiția va contribui la creșterea angajabilității absolvenților învățământului superior medical în sectoarele competitive și de specializare inteligentă – Sănătate și Tehnologie Infomațională”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Obiectivele proiectului sunt: finalizarea lucrărilor de construcții și instalații executate în vederea operaționalizării Centrului de simulare și dotarea infrastructurii cu echipamente specifice, prin achiziția, până la finalizarea implementării proiectului, a unor echipamente și software, necesare integrării în procesul de formare a studenților UMF Iași a tehnologiei inovative, sustenabilă și incluzivă”, a explicat și ec. Mihaela Tomaziu-Todosia, manager de proiect și director Direcţia Programe pentru Dezvoltare Instituţională a UMF Iași.

Centrul de Simulare este amplasat in Corpul A al Facultății de Bioinginerie Medicală și va asigura creșterea competențelor la toate nivelele ierarhice ale sistemului medical, prin îmbunătățirea actului medical și didactic. Studenții, viitori medici și asistenți medicali, se vor instrui practic pentru activitatea cu bolnavii, având în vedere faptul că acest centru este replica fidelă a unor zone spitalicești pentru diverse specialități, unde pacientul este înlocuit cu simulatoare performante, care asigură abordarea diverselor tehnici medicale și chirurgicale. Valoarea totală a proiectului este de 32,897,092.49 lei (inclusiv TVA), din care valoare eligibilă 21,366,273.07 lei și se desfășoară pe o durată de 12 luni.