Să înveți cum să ”alini”, cum să îmbunătățești calitatea vieții și cum să comunici cât mai eficient cu un bolnav aflat în antecamera morții – este scopul final al proiectului internațional ”MOOC – Cursuri online pe suport video în domeniul îngrijirii paliative și comunicării medicale” (www.medlang.eu), coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa ” Iași și de Fundația EuroEd și finanțat de Comisia Europeană.

Vineri, 14 octombrie, în Aula ”Emil Palade” a avut loc conferința care a punctat lansarea etapei de diseminare a rezultatelor proiectului. În prima parte a evenimentului al cărui amfitrion a fost conf. univ. dr. Ovidiu Petriș – directorul de proiect, au luat cuvântul prof.univ.dr. Ioana Grigoraș, președinte al Senatului UMF Iași, prof.univ.dr. Doina Azoicăi, prorector responsabil cu strategia instituțională a Universității de Medicină ieșene, d-na Laura Mureșanu – președintele fondator al QUEST România (The Romanian Association for Quality Language Services), d-l Richard Rossner, reprezentant al ”The International Association Eaquals – Evaluation and Accreditation of Quality in Language Services” și prof.univ.dr. Anca Colibaba, președinte Executiv al Fundației EuroEd Iași și cadru didactic la UMF Iași.

Conferința a punctat lansarea etapei de diseminare a rezultatelor proiectului ”Cursuri online pe suport video în domeniul îngrijirii paliative și comunicării medicale” (www.medlang.eu).

Este un proiect Erasmus+ care își propune crearea de protocoale operaționale care să vină atât în ajutorul profesioniștilor, cât și al membrilor societății. Să le vină în ajutor, constituindu-se ca o bază de informații consistentă, clară, fundamentată, actuală. Și astfel, îngrijirea și nivelul de calitate al vieții semenilor noștri care sunt confruntați cu probleme de paliație să fie îmbunătățite”, explică conf. univ.dr. Ovidiu Petriș.

Prof.univ.dr. Ioana Grigoraș a salutat, în numele rectorului și al Senatului UMF Iași, acest proiect interdisciplinar și a vorbit despre importanța comunicării, mai ales într-un domeniu ca medicina, comunicare care presupune, în special, să știi să oferi pacientului ”suport psihologic, care este o parte esențială a procesului de vindecare”.

În afara stabilirii unor protocoale optime de îngrijire paliativă, sub forma unor cursuri, puse pe suport video, proiectul conține și o latură multilingvistică extrem de importantă. Aceste cursuri sunt susținute în limbi de circulație internațională, ale căror cunoaștere este mai mult decât un atuu al comunicării în societatea dinamică, multiculturală și multilingvistică în care trăim, este o necesitate. Despre componenta multilingvistică a proiectului au vorbit d-na Laura Mureșanu, reprezentanta Asociației Române pentru Servicii Lingvistice de Calitate și d-l Richard Rossner, reprezentant al ”The International Association Eaquals – Evaluation and Accreditation of Quality in Language Services”.

20161014_095910

„MOOC – Cursuri online pe suport video în domeniul îngrijirii paliative și comunicării medicale” este și un bun exemplu de ”responsabilitate socială a universităților de medicină” – tema altui proiect important al UMF Iași, prezentat, în cadrul conferinței, de prof. univ dr. Doina Azoicăi. Cu titlul „Responsabilitatea socială – noul atribut al universităților de medicină din România?” prof. univ dr. Doina Azoicăi a trecut în revistă, în prezentarea pe care a făcut-o în Aula UMF, principiile de responsabilitate socială care stau la baza programelor oferite de instituțiile de învățământ superior medical din România.

În cea de a doua parte a conferinței au avut loc două workshop-uri, primul moderat de ec. Daniela Druguș, directorul general al UMF Iași și de conf. univ. dr. Ovidiu Petriș, iar al doilea de către prof. univ. dr. Anca Colibaba (Fundația EuroEd Iași și UMF Iași) și conf. univ. dr. Claudia Dinu. Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă, moderată de prof. univ. dr. Doina Azoicăi, prorectorul UMF iași și prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași.