UMF Iași, aniversare în vreme de pandemie: „Am ieșit învingători din această luptă, pentru că am știut a fi solidari, empatici și rezilienți”

dec. 11, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Festivitatea aniversară a Zilelor UMF Iași a gravitat în jurul trecutului – celebrarea a 141 de ani de învățământ superior medical, a prezentului – îmbrăcat, în vreme de pandemie, într-un cuvânt puternic, reziliență” și a viitorului – prin inaugurarea unuia dintre cele mai moderne centre de simulare din România. Evenimentul a avut loc vineri, 11 decembrie, de la ora 9.30, în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare „Prof. Dr. Cristian Dragomir” . La festivitate au participat, alături de conducerea UMF Iași, și oaspeții tradiționali ai Universității – reprezentanți ai celorlalte universități ieșene, precum și oficialități ale Iașului.

Amfitrionul evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a omagiat, în discursul său, generațiile de profesori și de cercetători care, de-a lungul celor 141 de ani de când s-a înființat la Iași Facultatea de Medicină, și-au îndeplinit menirea și au adus contribuții atât dezvoltarea învățământului medical, cât și la menținerea stării de sănătate a populației. 141 de ani care nu au fost ușori: „Să ne aducem aminte  ce spunea marele istoric Xenopol, când guvernul de atunci voia să desființeze proaspăt înființata Facultate: «Iașul a jertfit pentru consolidarea României întâietatea lui politică și singurul lui mijloc de susținere sunt școlile și o puternică viață culturală. Dacă și acestea sunt stinse, orașul este ucis și este totdeauna primejdie de a distruge marile centre create de istorie și de dezvoltarea ei»”.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a subliniat și implicarea totală a întregii comunități academice a UMF Iași în a face față provocărilor unei crize sanitare extrem de grave. A fost un an greu, dar iată că am supraviețuit și pot spune că am ieșit învingători din această luptă, pentru că am știut a fi solidari, empatici și rezilienți. Reziliența este un termen folosit în ultima perioadă de timp. Este definită drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile. Exact ce parcurgem noi în aceste momente”.

Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu

Prestigiul universității noastre este certificat de prezența noastră constantă în cele mai importante clasamente de evaluare universitară naționale și internaționale, dar valoarea se arată mai ales în momente de criză”

Reziliența Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași s-a arătat atât prin adaptabilitatea cadrelor didactice și a studenților la învățământul online, cât și la organizarea impecabilă a celor două concursuri: de admitere și de rezidențiat. Prestigiul universității noastre este certificat de prezența noastră constantă în cele mai importante clasamente de evaluare universitară naționale și internaționale, dar valoarea se arată mai ales în momente de criză și le mulțumesc tuturor colegilor, dar și studenților, pentru activitatea și conduita ireproșabile pe care au avut-o în toată această perioadă. Am trecut de la învățământul obișnuit în cel online într-un timp record. De asemenea, ne putem mândri cu organizarea concursului de admitere, cel mai mare examen organizat vreodată în centrul universitar Iași: 2.337 de candidaţi au dat examenul grilă de trei ore în 95 amfiteatre și săli din patru universități din Iaşi, fiind supravegheaţi de peste 600 de cadre didactice şi personal auxiliar al instituţiei de învăţământ superior medical. Astfel, s-au folosit 61 de amfiteatre și săli de la UMF Iași și 31 de la celelalte universități. Concursul de admitere organizat de UMF iași a fost un succes, înregistrând cea mai mare concurență pe țară la Medicină, dar și din istoria recentă a Universității. Recent, am organizat și concursul de rezidențiat, care  a necesitat un efort substanțial în plină perioadă de pandemie, necesitând săptămâni de pregătire. Au fost angrenate sute de cadre didactice şi personal administrativ, iar pregătirea a 73 de săli pentru 2.116 candidaţi a fost posibilă şi cu sprijinul universităţilor de Medicină Veterinară, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea Tehnică.”

Rectorul Universității a amintit și de prezența constantă a instituției pe care o conduce în cele mai importante rankinguri naționale și internaționale, dar și de contractul UNESS: În acest an, UMF Iași  a devenit prima universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat un contract de parteneriat cu UNESS International – filială a Universității Digitale Francofone a Sănătății și a Sportului din Franța, pe baza căruia studenții noștri de la programele de studii de licență în limba franceză vor avea acces la un sistem digital global, gândit pentru a permite modalități de învățare  complete. În Franța, examenul de intrare în internat se desfășoară, din  2016, online,  iar studenții francezi  se pregătesc intensiv pentru acesta pe platforma digitală SIDES, în care sunt prezentate diverse exemple de cazuri clinice, dosare medicale și subiecte de examen. Studenții francofoni de la UMF Iași, interesați să-și continue studiile medicale în Franța, vor avea sansa, datorită acestui contract de parteneriat cu UNESS International, de a se antrena precum colegii lor francezi”.

O recunoaștere a valorii UMF Iași a venit, pe 1 decembrie, și de la președintele României: „În numele comunității academice a UFM Iași am primit, pe 1 decembrie, ordinul și medalia „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler de la președintele României, în semn de recunoștință pentru calitatea procesului educațional și a excelenței academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19. Președintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, a conferit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler celor șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale, precum și unor profesioniști din domeniul medical, printre care președintele Senatului UMF Iași, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș”.

Centrul de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”

Rectorul UMF Iași a vorbit și despre importanța, pentru învățământul medical ieșean, a Centrului de Simulare, idee accentuată în discursul său și de prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași.

Prof. Univ. Dr. Ioana Grigoraș

„În primul rând pentru că a fost inițiativa și viziunea modernă a domnului profesor Dragomir, pe atunci rector, și pentru că viziunea și-a găsit, în echipele următoare de conducere ale UMF-ului, puterea dar și strategia de a o aplica în practică. În al doilea rând, pentru că acest proiect curajos a fost pornit cu fonduri proprii. Până la urmă, trăim într-o lume pragmatică, puterea unei organizații stă în performanța ei, în imaginea ei publică și nu în ultimul rând în puterea ei financiară. Universitatea noastră și-a permis să înceapă acest demers și, mai mult, a avut înțelepciunea să găsească soluții pentru rambursarea acestor sume, astfel încât să folosească acești bani pentru alte proiecte. Acest centru este cel mai mare centru de simulare din țară, și nu mă refer doar la clădire, dar și la concept, la oferta educațională pentru aproape toate specialitățile. Este viitorul de formare în medicină. Începând de astăzi, vom putea mai întâi să exersăm pe simulatoare, și apoi să mergem la pacient. În plus, centrul are echipamente pentru toate nivelele de studii: și pentru studenți, pentru rezidenți, specialiști în formare, dar, și mai mult, pentru cursuri de perfecționare și educație medicală continuă în tehnici extrem de performante”.

Prof. Dr. Cristian Dragomir

Centrul de Simulare a fost numit după prof. univ. dr. Cristian Dragomir, personalitate marcantă a UMF Iași. Rector al Universității de Medicină și Farmacie .Grigore T. Popa” din Iași în perioada 2006-2008, reputat chirurg, specialist în chirurgia oncologică, esofagiană, hepatică, pancreatică, senologică, precum și în cea plastică și reconstructivă, cu un palmares de peste 25.000 de intervenții chirurgicale. Este membru al Academiei de Științe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, membru al Academiei de Științe din Ucraina, al Societății Internaționale de Chirurgie și al Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia. Invitat de onoare al festivității, prof. univ. dr. Cristian Dragomir a felicitat conducerea Universității pentru finalizarea acestui centru important, dar și pentru celelalte realizări, rezultate ale unui management performant.

Ceremonia aniversară a continuat cu discursurile de felicitare adresate comunității UMF Iași ale reprezentanților celorlalte universități: prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice Gheorghe Asachi, conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, conf. univ. dr. Constantin Nicolae Ungureanu, prorector al Universității de Rte George Enescu din Iași, dar și ale oficialităților locale: domnul Mihai Chirica, primarul Iașului, domnul Marius Dangă, vicepreședintelui Consiliului Județean Iași și domnul Marian Grigoraș, prefectul Iașului. De asemenea, preotul Constantin Sturzu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis un mesaj de mulțumire, felicitare și binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

La finalul festivității, rectorul UMF Iași a premiat profesorii emeriți și profesorii onorifici ai Senatului, dar și pe absolventul Facultății de Medicină din cadrul Universității care a obținut cel mai mare punctaj din țară la concursul de rezidențiat.

Programul Zilelor Universității a continuat vineri, de la ora 11.00, cu o conferință de excepție:  „Provocările științei și tehnicii în secolul al XXI-lea”, susținută de academician Bogdan C. Simionescu, vicepreședintele Academiei Române.

Galerii Foto Zilele UMF IAsi 2020

Ceremonia de deschidere & Centrul de Simulare “Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”

Premierea profesorilor emeriti și a profesorilor onorifici ai Senatului

Conferința dlui. acad. Bogdan C. Simionescu – “Provocările științei și tehnicii în secolul al XXI-lea”