Un fragment din filmul documentar „Medici în linia întâi (1916-1918)”,  finanțat de Primăria Iași în cadrul manifestărilor Festivalului Internțional al Educației (FIE 2018), va fi proiectat vineri, 7 decembrie, de la ora 11.00, în Aula „George Emil Palade”, la deschiderea festivă a Zilelor UMF Iași. Fragmentul reflectă „jertfa” medicilor ieșeni în Marele Război, de la Paul Anghel și Mihai Stefănescu-Galați, până la Grigore T. Popa. Filmul va fi prezentat de reputatul chirurg Eugen Târcoveanu, consultant științific al filmului, iar jurnalista Alina Țiței, regizor și producător, va povesti, după proiecție, cum a realizat documentarea propriu-zisă.

„Medici în linia întâi (1916-1918)” evocă rolul esențial pe care l-au avut medicii și sanitarii în perioada Primului Război Mondial și implicarea orașului Iași în tratarea victimelor marii conflagrații mondiale.

Pelicula este una dintre puținele reconstituiri documentare cu privire la implicarea lumii medicale și a societății în marele efort de război dintre anii 1916-1918. Puțini mai știu astăzi că în cei doi ani de conflict au murit 350 de medici și peste 2000 de sanitari. Aceștia nu au luptat cu arma, dar s-au expus direct prin dăruirea lor. Alături de aceștia a participat și o mare parte a societății, fie ca voluntari, fie ca oameni de sprijin în multiplele activități legate de îngrijirea răniților. Această experiență copleșitoare a fost aproape uitată iar filmul documentar „Medici în linia intâi” încearcă să umple acest gol.

Echipa de realizatori: Alina Țiței (scenariu, regie), Dana Ceia (editare video), Ceciliu Tabără (imagine), Ramona Ojică, Ionuț Lazăr (voice-over), Ștefan Merlan (asistent imagine).