The Times Higher Education University Impact Rankings: UMF Iași, pe primul loc în țară la „Sănătate și bunăstare”

iun. 7, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași ocupă cea mai bună poziție între universitățile din România la indicatorul „Sănătate și bunăstare”, în clasamentul The Times Higher Education University Impact Rankings 2023.

În acest an, în topul global, UMF Iași ocupă poziția 1001+, din 1.591 universități din 112 țări/regiuni. Clasamentul general este condus, ca și anul trecut, de Western Sydney University, pe locul al doilea se află Universitatea Manchester din Marea Britanie, iar al treilea loc este ocupat de Universitatea Queen din Canada. Clasamentul evidențiază impactul universităților asupra societății, pe baza succesului acestora în atingerea unor obiective precum „Fără sărăcie”, „Sănătate și bunăstare”, „Educație de calitate” sau „Parteneriate pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

UMF Iași a fost evaluată din perspectiva a cinci indicatori, din totalul de 17, respectiv: SDG 1 – Fără sărăcie (601 – 800), SDG 3 – Sănătate și bunăstare (101-200), SDG 4 – Educație de calitate (1001+), SDG 5 – Egalitatea de gen (601-800), și SDG 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (1001+).

„Cu toții vrem să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai durabilă, iar acest deziderat trebuie susținut printr-un efort colectiv. De aceea încercăm în fiecare an să derulăm cât mai multe proiecte care să reflecte angajamentul nostru față de Obiectivele Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, iar rezultatele se reflectă în acest prestigios clasament internațional ”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. 

Cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite

Realizatorii clasamentului utilizează indicatori atent calibrați pentru a oferi comparații complete și echilibrate în trei domenii largi: cercetare, activități de sensibilizare și administrare.

Cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (United Nations Sustainable Development Goals – SDG) sunt:  SDG 1 – Fără sărăcie, SDG 2 – Foamete ”zero” , SDG 3 – Sănătate și bunăstare, SDG 4 – Educație de calitate, SDG 5 – Egalitatea de gen, SDG 6 – Apă curată și sanitație, SDG 7 – Energie curată la prețuri accesibile, SDG 8 – Muncă în condiții decente și creștere economică, SDG 9 – Industrie, inovație și infrastructură, SDG 10 – Reducerea inegalităților, SDG 11 – Orașe și comunități durabile, SDG 12 – Consum și producție responsabile, SDG 13 – Acțiune climatică, SDG 14 – Viața acvatică, SDG 15 – Viață terestră, SDG 16 – Pace, justiție și instituții eficiente și SDG 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Universitățile care au furnizat date despre Obiectivul 17 și cel puțin alte trei obiective au fost incluse în clasamentul general. Scorul final al unei universități în clasamentul general se calculează prin combinarea scorului său în SDG 17 cu primele trei scoruri din cele 16 SDG-uri rămase. SDG 17 reprezintă 22% din scorul global, în timp ce celelalte SDG-uri au o pondere de 26%. Aceasta înseamnă că diferite universități sunt punctate pe baza unui set diferit de SDG-uri, în funcție de concentrarea acestora.

În acest an, România a fost reprezentată de 17 universități din România, primele poziții fiind ocupate de  Universitatea din București (201-300), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (401–600) și Academia de Studii Economice din București (401–600).

Mai multe amănunte, AICI.