Aniversare specială a Facultății de Farmacie: 55 de ani de excelență în educație și cercetare

dec. 13, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Sâmbătă, 12 decembrie, în Aula „George Emil Palade”, a avut loc festivitatea aniversară a Facultății de Farmacie – 55 de ani de existență în cadrul Almei Mater, transmisă online atât pe Facebook, cât și pe YouTube.  Un moment cald și emoționant pentru întreaga comunitate a UMF Iași, dar și un bun prilej de a deschide din nou pagini din trecutul facultății, de a-i omagia personalitățile trecute sau prezente. Gazdele evenimentului au fost prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie și prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul „Editurii Gr. T. Popa”.

Învățământul farmaceutic ieșean a avut parte de un drum plin de obstacole, dar, așa cum a subliniat prof.univ. dr. Lenuța Profire, actualul decan al Facultății, „important este că am perseverat și am reușit”. „Am reușit pentru că de-a lungul timpului am avut dascăli de excepție, adevărate modele pedagogice și personale, care s-au dedicat cauzei învățământului farmaceutic ieșean. Am reușit pentru că am avut discipoli pe măsura dascălilor lor, care au continuat pe drumul consolidării și recunoașterii învățământului farmaceutic ieșean. Astăzi vorbim de o facultate puternică,  un pol al învățământului didactic și al cercetării. Celebrarea a mai mult de jumătate de secol de activitate neîntreruptă constituie un prilej de a medita la rolul pe care facultatea l-a avut în formarea de specialiști în domeniul fartmaceutic, dar și un motiv de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândită a învățământului superior farmaceutic ieșean la nivel național și internațional” , a adăugat decanul Facultății de Farmacie.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a ținut să precizeze, în mesajul său de felicitare, că „este o onoare să fiu la conducerea Universității și la acest moment aniversar al Facultății de Farmacie”. Rectorul UMF Iași a lăudat constanța Facultății de Farmacie atât în calitatea procesului educațional, cât și în cercetarea științifică. „Mă bucur că actuala conducere a Facultății pune accent pe conceperea unor noi programe de studiu, dar și că dezvoltă o preocupare pentru antreprenoriat”.

„Am lucrat timp de 50 de ani cu farmaciști. Sunt oameni cu totul deosebiți și serioși, care transmit încredere. M-au salvat în perioade foarte critice ale actului medical”, a subliniat prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, reputat chirurg. Domnia sa a mărturisit și ce îi inspiră farmacia și profesia de farmacist: „Pentru mine, farmacie înseamnă albul curat, înseamnă dedicație, știință”.

Festivitatea a continuat cu prezentarea doamnei conf. univ. dr. Luminița Agoroaei a celor mai importante momente din istoria zbuciumată a Facultății de Farmacie, de la 1830, când a avut loc prima încercare de înființare a unui învățământ farmaceutic la Iași.

In memoriam” prof.univ. dr. Victor Năstase

Au urmat mărturiile unor foști decani ai Facultății, mărturii cuprinse într-un scurt film documentar realizat de Doru Hobjilă. Moment cu atât mai emoționant cu cât unul dintre protagoniști – prof. univ. dr. Victor Năstase, profesor emerit și decan al Facultății de Farmacie aproape două decenii (1976-1984), ne-a părăsit pe 10 decembrie. În memoria acestei mari personalități a UMF Iași, prof. univ. dr. Lenuța Profire a invitat întreaga asistență să țină un moment de reculegere.

În cadrul festivității, au mai depănat amintiri ai celor mai frumoși ani” și prof. univ. dr. Eugenia Ștefănescu (decan în perioada 1984-1990) prof. univ. dr. Ursula Stănescu (1996-2004), prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu (decan în perioadele 1993-1996 și 2004-2008) și prof. univ. dr. Monica Hăncianu (decan în perioada 2008-2016).

De la ceremonia aniversară, nu puteau lipsi mesajele de felicitare ale prietenilor și colaboratorilor Facultății de Farmacie, printre care cel al prof. univ. dr. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, al ec. Iona Nani, directorul general al companiei Antibiotice, cercetător științific grad I dr. Mariana Pinteală, de la Institutul de Chimie Macromoleculară P. Poni” din Iași, prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector școlar general, ISJ Iași, conf. univ. dr. Nicolae Ciobanu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie N. Testemițanu” din Chișinău, prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Geanina Cristina Crişan, decan al Facultății de Farmacie UMF „luliu Hațieganu” Cluj-Napoca,  conf. univ. dr. Laura Adriana Bucur, decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Johny Neamțu, decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. Daniela Lucia Muntean, decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și  prof. dr. Codruța-Marinela Șoica, decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, dar și cel al Societății Studenților Farmaciști Iași.