Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a intrat în clubul restrâns al membrilor titulari ai Agenției Universitare a Francofoniei, asociație internațională care reunește 990 de instituții de învăţământ superior şi de cercetare din toată lumea. Până în prezent, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” a făcut parte din AUF ca membru asociat.

Anunțul a fost făcut în premieră de prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei, la festivitatea aniversară a Zilelor UMF Iași: „De curând a fost un prilej de mare bucurie pentru mine când, conducând instanțele Agenției Universitare a Francofoniei, am examinat și prezentat candidatura UMF Iași pentru obținerea statului de membru titular. Au fost 70 de candidaturi depuse, jumătate au fost acceptate, printre care și UMF Iași”.

Sorin Mihai Cîmpeanu – președintele AUF

„Deocamdată am primit înștiințarea prin e-mail, urmând ca, luna următoare, să primim documentele oficiale care atestă acordarea statutului de membru titular Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. Francofonia la UMF Iași este la ea acasă, pentru că avem programe de studii în limba franceză, avem un număr impresionant de studenți de expresie francofonă și un Centru de Reușită Universitară extrem de activ. Suntem onorați că am fost acceptați,  iar beneficiile pe care le are UMF Iași ca membru titular sunt importante. UMF Iași va putea participa la proiecte comune ale instituțiilor membre și va primi sprijin pentru pregătirea și implementarea proiectelor. Mai mult, UMF Iași va beneficia de instrumentele și resursele educaționale adaptate nevoilor și contextelor regionale, în special prin promovarea utilizării tehnologiilor informației și comunicării pentru predare și cercetare. Va avea acces și la mijloacele de comunicare aflate la dispoziția AUF în vederea promovării instituționale. În plus, UMF Iași  nu numai că va fi informată regulat cu privire la principalele activități științifice sau instituționale organizate de AUF, dar va fi și membră a Adunării Generale, cu drept de vot.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociaţie internaţională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reuneşte 990 de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare provenind din 118 ţări, de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învăţământul superior şi cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială şi culturală a societăţilor.

AUF promovează solidaritatea activă între instituţiile membre şi le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării şi a guvernării academice; inserţia profesională şi angajabilitatea absolvenţilor de învăţământ superior; implicarea în dezvoltarea societăţilor. AUF acţionează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală şi orientală.