UMF Iași, prin specialiștii săi, va sprijini Spitalul de Boli Infecțioase Iași prin realizarea de teste pentru diagnosticarea infecției COVID-19.

„Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași participă direct în războiul cu acest virus extrem de periculos, prin efortul comun al specialiștilor, medicilor, rezidenților și  studenților săi. Pentru că în situația actuală epidemiologică faza de testare este extrem de importantă, am mobilizat încă din data de 17 martie laboratoarele de cercetare ale Universității să-și adapteze infrastructura, în scopul testării de probe, de la pacienți sau contacți ai acestora, la care ancheta epidemiologică suspectează infecția cu SARS-CoV-2”, a precizat Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„În aceste zile, laboratorul de la Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală (CEMEX) din cadrul UMF Iași este preocupat să-și achiziționeze kituri și consumabile, necesare diagnosticului infecției COVID-19. Dificultățile la nivel local, regional, național, dar și internațional sunt generate de imposibilitatea de a procura kituri de diagnostic și consumabile foarte repede, deoarece cererea este uriașă: toate țările sunt preocupate de testarea pentru detectarea acestei infecții, inclusiv la asimptomatici, surse de infecție imposibil de identificat, în absența diagnosticului, prin metode de biologie moleculară. În paralel cu acest demers, Rectorul UMF Iași este preocupat de extinderea acestor capacități, prin dotarea și a altor laboratoare, implicate până acum doar în cercetare (ex. Laboratorul de Biologie moleculară de la Disciplina de Microbiologie)”, a  explicat și Prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, coordonator al Direcției de studiu Microbiologie și prorector al UMF Iași.

„De asemenea, în acest moment, ajutorul UMF Iași este și unul indirect, prin șef lucr. dr Aida Bădescu, de la Disciplina de Microbiologie, responsabil de efectuarea testelor în Laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. De multe zile, împreună cu colegii laboratorului de biologie moleculară, lucrează și 16 ore pe zi, pentru a susține medicii clinicieni și epidemiologi. Trebuie să o menționez și pe șef lucr. dr. Cătălina Luncă, de la Direcția de studiu Microbiologie, cu integrare clinică la Centrul Regional de Sănătate Publică – CRSP Iași, care ajută același laborator prin realizarea etapei celei mai dificile și consumatoare de timp, respectiv extragerea (manuală) a ARN viral, din probe. Deoarece spitalul nu dispune de un aparat de extracție automat, timpul de prelucrare al probelor este îndelungat, iar numărul de probe de testat, crește de la o zi la alta. În paralel cu acest suport, doamna dr. Cătălina Luncă susține și instruirea unor medici din laboratoare din Moldova, care doresc să implementeze noua metodă de diagnostic”, a detaliat Prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu.

 

Imagini de la laboratorul din cadrul CEMEX, unde se vor realiza testele: