Sute de rezidenți ieșeni de la specialitățile ATI, medicină de urgență și boli infecțioase au fost convocați săptămâna trecută, printr-un ordin semnat în starea de urgenţă de Guvern, să se prezinte la centrele de îndrumare pentru a fi incluşi în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează. Este vorba de 166 de rezidenţi la specialitatea anestezie şi terapie intensivă, 52 de la medicină de urgenţă şi 60 de la boli infecţioase care vor lupta în linia I împotriva COVID-19. Și rezidenţii de la specialităţile medicină internă şi de familie au intrerupt stagiile de pregătire și s-au prezentat la DSP, pentru a fi repartizaţi la Serviciile Judeţene de Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi. La nivelul centrului universitar Iaşi sunt în momentul de faţă circa 2.400 de rezidenţi.  De asemenea, 125 de studenți din anii IV, V și VI de la UMF Iași s-au înscris voluntari  pentru a contribui la efortul personalului medical din spitalele din Iaşi, dacă situația epidemiologică o va impune.

 

Împreună vom reuși!”

Aș vrea să găsesc cuvintele potrivite pentru a mă adresa tinerilor rezidenți care se vor lupta pentru viața semenilor lor pe câmpul de luptă al spitalelor, chiar în linia I.

Dragii mei, este momentul să arătați că ați înțeles care este menirea unui medic – să salveze vieți. Știu că astăzi vi se cere un efort supraomenesc, știu că vă este teamă pentru propria sănătate și pentru cea a familiei și prietenilor voștri. Vă mărturisesc un secret. Nu sunteți singuri, tuturor ne este teamă. Dar mai presus de această frică este forța pe care o simțim înăuntrul nostru și care poartă un nume – datoria față de bolnav, față de cel în suferință.

Empatia, curajul și spiritul de sacrificiu sunt cele mai importante resurse de energie pentru voi, cei care v-ați ales cea mai nobilă  profesie lume. Pornim la război și în perioada care va urma vom fi camarazi de arme, ne vom sprijini unii pe ceilalți și sunt convins că vom trece cu bine peste această încercare. Împreună vom reuși!”, le transmite prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie  “Grigore T. Popa” din Iași.

 

Fiecare dintre noi va trebui să ne asumăm schimbarea rutinei personale și profesionale”

Și Eduard Alexandru Dumitraș, medic rezident în anul IV Anestezie si Terapie Intensivă și reprezentantul rezidenților ATI, are un mesaj de încurajare:

Dragi colegi,

Trăim niște vremuri în care lumea se schimbă și toate profesiile medicale trebuie să dea dovadă de profesionalism, disciplină, responsabilitate și solidaritate, atât una față de celelalte cât și față de semenii lor. Fiecare dintre noi va trebui să ne asumăm schimbarea rutinei personale și profesionale. Aceste modificări vor putea părea niște interferențe absolut nedorite în echilibrul vieții noastre, dar trebuie să ne reamintim că acesta perioadă este temporară și doar organizarea eficientă și (auto)disciplina ne vor putea ajuta să o depășim.

Nu suntem singuri în aceasta perioadă. Toți resimțim în maniera proprie efectele schimbării și trebuie să ne reamintim că în tot acest demers vom avea în permanență susținerea și îndrumarea medicilor coordonatori, cât și sprijinul colegilor rezidenți.

Păstrați-vă calmul și prin meseria pe care o aveți și cunoașterea aferentă acesteia deveniți suport moral pentru prieteni, familie și pacienți.

Desi ne vor reveni atribuții și responsabilități noi în aceasta perioadă, ni le putem însuși drept experiențe medicale ce vor ajuta la creșterea noastră profesională și la maturizarea noastră personală. Este o perioadă de încercare grea pentru fiecare, dar cu curaj vom putea demonstra la sfârșitul acesteia că suntem o mare echipă antrenaă și pregătită eficient. Suntem la început de drum și plini de energie și entuziasm, nu le pierdeți la prima provocare!”

 

„Traversăm o perioadă grea, cu încercări pe care cu greu ni le-am fi putut imagina, tocmai de aceea consider ca toți trebuie sa ne mobilizăm”

Conform aceleași ordonanțe militare, dată marți, 17 martie, „la nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăţilor de medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă. Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale”.  125 de studenți de la UMF Iași au răspuns acestei cereri și așteaptă să fie convocați.

„Voluntariatul este o parte importantă din formarea noastră (atât ca studenți cât și ca viitori profesioniști); în multe țări este ceva frecvent ca elevii care doresc să urmeze Facultatea de Medicină (și nu doar aceasta) să facă acțiuni de voluntariat pentru a oferi societății, de la care primim atâtea, ceva înapoi.

În momentul de față colaborăm cu autoritățile și încercăm să ajutăm unde putem, este în derulare o procedură de înscriere pentru studenții care doresc să se implice și în spital dacă va fi nevoie. Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, este firesc să acționăm ca o echipă și cred ca este important ca fiecare să contribuie în acest moment. Faptul că putem fi alături de cei care au nevoie ne responsabilizează și ne oferă ocazia să aplicăm principiile și valorile pe care ni le-au transmis profesorii noștri”, mărturisește Theodor Pantilimonescu, student în anul 5, Facultatea de Medicină.

„Eram acasă, interesată sa aflu oră de oră ce se mai știe legat de noul coronavirus, când dr. Raed Arafat a anunțat într-o conferință de presa acel ordin de recrutare al studenților la medicină, începând cu anul 4, pe bază de voluntariat. Era exact ceea ce mi-aș fi dorit de câteva zile, de când a fost anunțată pandemia. Să am ocazia să fiu voluntar, de a cunoaște sistemul de asistență medicală dintr-o perspectivă interioară, de a ajuta acești eroi pe care noi îi numim medici.

Normal că îmi este teamă. Oricine se poate infecta, ne luptăm cu un inamic invizibil, despre care încercăm să aflăm zilnic noutăți și metode de combatere a lui, dar sunt convinsă că panica este mai periculoasă decât noul coronavirus. Traversăm o perioada grea, cu încercări pe care cu greu ni le-am fi putut imagina, tocmai de aceea consider ca toți trebuie sa ne mobilizăm; noi, studenții, prin a ajuta personalul medical, gestionându-ne resursele cu care am fost înzestrați și antrenați pe parcursul stagiilor din spitale, iar voi, stând acasă pentru a limita răspândirea virusului. Îmi doresc să reușesc sa ajut, pentru a reveni cât mai repede la normalitate, pentru a ne întoarce din nou pe străzi, liberi și sănătoși! Noi, voluntarii, nu venim din plictiseala sau pentru că avem prea mult timp liber, venim pentru că avem inimă, pentru că simțim nevoia să facem ceva concret, să acționăm în anumite direcții și nu doar să privim ce și cum fac alții”, povestește Andreea Hojbotă, studentă în anul 5, Facultatea de Medicină.