un interviu cu dna. Daniela Druguș, directorul general al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași despre linia de finanțare pentru studii de licență „Student la U.M.F. Iași”

„Imposibilitatea de a-și susține financiar studiile este o cauză frecventă de abandon în universitățile de stat”

News UMF Iași: La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, se semna în Sala Senat a Universității Protocolul de Parteneriat între UMF Iași și Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale pentru lansarea liniei de finanțare a studiilor de licență „Student la U.M.F. Iași”.

Ce este “Linia de finanțare pentru studii de licență Student la U.M.F. Iași” și cui se adresează?

Daniela Druguș: Răspunsul scurt la întrebările dvs. e următorul: un produs bancar personalizabil la nivel de student, adresat studenților care nu dispun de fondurile necesare achitării taxei de studiu.

 

News UMF Iași: De ce era nevoie de acest produs?

Daniela Druguș: Toate universitățile de stat din România se confruntă de ani buni cu un fenomen extrem de grav, prin implicațiile și amploarea lui – abandonul școlar. Cifrele vorbesc de la sine: între 28% și peste 50% dintre studenții la universitățile de stat renunță la studii. Sunt date actuale, documentate într-un studiu realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pe 28 de universități de stat din toată România.

 

News UMF Iași: Bine, dar nu toți cei care abandonează cursurile sunt studenți „la taxă” în dificultate financiară.

Daniela Druguș: Evident că nu. Însă vă asigur, din experiența de peste 10 ani la conducerea administrativă a Universității, ca imposibilitatea de a-și susține financiar studiile este o cauză frecventă de abandon și nu neapărat pentru studenții plătitori de taxă. Pentru că a fi student implică și alte costuri de întreținere, mai ales pentru studenții care vin din alte localități în centre universitare precum Iașul. Sunt foarte multe cazuri sociale, sunt mulți studenți buni și foarte buni, studenți bursieri chiar cărora le este greu să-și acopere cheltuielile lunare. Noi analizăm caz cu caz și ajutăm atât cât putem, există limitări legale precise în acest sens. Din păcate, bursele sociale pe care le poate acorda Universitatea, în valoare de 200 lei/lună, nu sunt suficiente.

 

Pas cu pas pe linia de finanțare „Student la U.M.F. Iași”

News UMF Iași: Revenind la linia de finanțare a studiilor de licență „Student la U.M.F. Iași”: de ce este această soluție financiară mai bună decât un credit de consum, de exemplu?

Daniela Druguș: Este ceva total diferit. Un credit de consum, sau orice credit, ce înseamnă? Că ai o nevoie de bani punctuală, pentru a cumpăra ceva, de exemplu. Nu ai bani „puși deoparte”, dar ai venituri suficiente pentru a lua produsul respectiv în rate. Mergi la bancă, vii cu acte, cu garanții, cu codebitori ș.a.m.d., iar banca îți dă suma respectivă de bani. Mai departe, plătești lunar rata respectivă.

Linia noastră de finanțare e cu totul altceva. În cazul nostru…

 

News UMF Iași: Vă întrerup. Pentru o mai bună înțelegere, vă propun ca în locul unei descrieri tehnice a liniei de finanțare să folosim un caz concret cu titlu de exemplu.

Daniela Druguș: De acord.

 

News UMF Iași: Să spunem că eu sunt un absolvent de bacalaureat care a dat admiterea la UMF Iași, dar nu a obținut punctajul necesar pentru a ocupa un loc bugetat, un loc la „fără taxă”, cum spun studenții. Totuși, punctajul obținut îmi dă dreptul de a ocupa un loc „cu taxă”. Dar nu am banii necesari, nici măcar pentru taxa aferentă primului an de studiu. În acest moment am două opțiuni: stau acasă un an și mai dau o dată admiterea, în speranța că voi reuși să intru la „fără taxă” sau caut o sursă de bani din care să plătesc taxa, ca să nu pierd un an. Corect?

Daniela Druguș: Nu-i chiar corect. Există și o a treia opțiune: să urmezi alt drum, altă facultate, în admiterea din toamnă. Dar, după părerea mea, nu ajungi să dai la Medicină din întâmplare. E o opțiune care se cristalizează încă din liceu, dacă nu mai devreme. Sau, mai mult, poți renunța de tot la ideea studiilor superioare și-ți cauți un job. Vorbim de cazuri sociale, de tineri în dificultate, care pot cădea în tentația drumului cel mai scurt. De aceea spun, cu riscul de-a spune vorbe mari, că pentru tineri capabili, dar în dificultate financiară, linia de finanțare despre care vorbim poate schimba destine.

 

News UMF Iași: Ok. Sunt acel tânăr capabil, dar lipsit de bani și aflu despre linia de finanțare. Ce se întâmplă mai departe, cum ajung să beneficiez de ea.

Daniela Druguș: Primul pas este să mergeți la Secretariatul facultății la care sunteți eligibil să ocupați loc „cu taxă” și să confirmați această opțiune. Secretariatul vă va elibera o adeverință care atestă că sunteți admis la „cu taxă”. Apoi, veți avea nevoie de sprijinul familiei dvs. Linia de finanțare prevede maxim 3 co-împrumutați, dintre care obligatoriu un părinte. Iar pentru studiile de licență de 5 – 6 ani este necesară prezența ambilor părinți, exceptând cazurile de deces sau de părinte necăsătorit.

 

News UMF Iași: Ce înseamnă „co-împrumutat”? Părinții mei vor plăti linia de finanțare?

Daniela Druguș: Nu, scopul nostru este să ajungeți în situația în care veți plăti chiar dvs., din banii dvs. – ajungem și acolo dacă aveți puțină răbdare. Co-debitorii sunt necesari pentru că dvs. nu aveți niciun venit și nici bunuri cu care să garantați. Tot ce trebuie să facă părintele sau părinții dvs., după caz, este sa aducă la bancă o adeverință de venit, o hârtie eliberată de la locul de muncă prin care se atestă că sunt angajați.

 

News UMF Iași: Ok. Am în acest moment un dosar care conține adeverința de la secretariatul facultății și adeverințele de venit ale părinților mei. Ce fac mai departe, ce hârtii îmi mai trebuie?

Daniela Druguș: Nicio hârtie. Mergeți la bancă, la BRD. Acolo veți completa, împreună cu părinții, o cerere de finanțare, un formular tip. Iar banca va analiza dosarul și vă va comunica răspunsul în 2 zile.

 

News UMF Iași: Bine. Să presupunem că răspunsul băncii e pozitiv. Unde mă duc mai departe?

Daniela Druguș: La cursuri. Acum sunteți student.

 

News UMF Iași: Nu trebuie să duc hârtia cu acordul băncii la Secretariatul facultății? Și apoi banii de la bancă la Casieria Universității?

Daniela Druguș: Nu. Din momentul în care vi s-a comunicat aprobarea dosarului de către bancă, Universitatea și banca lucrează direct între ele. Cum spuneam, singurul loc unde mai trebuie să mergeți este la cursuri.

 

Beneficiezi ca student, plătești ca medic

News UMF Iași: Bine și cine și când plătește ratele băncii?

Daniela Druguș: Ei, aici ajungem la marele avantaj al liniei de finanțare a studiilor „Student la UMF Iași”: banii cu care vă plătiți studiile nu-i plătiți în timpul studenției, ci după. Așa cum știți, după finalizarea studiilor de licență, fie 4, 5 sau 6 ani, veți deveni medic rezident, salariat. Din acest salariu vă veți putea achita singur „ratele” despre care m-ați întrebat. Pe timpul anilor de studiu veți plăti doar o dobândă lunară, o sumă foarte mică. De exemplu, în primul an veți plăti 30 de lei pe lună. În al doilea 60 de lei/luna, apoi 90 lei/lună în anul III etc Vă pun la dispoziție o simulare completă a graficului de rambursare (vezi foto „Simularea graficului de rambursare”).

Așadar, în varianta maximală în care veți urma cea mai lungă formă de studii de licență, cea de 6 ani, linia de credit se va întinde pe 10 ani: perioada de grație de 6 ani în care plătiți doar dobânda despre care vă spuneam, urmată de 4 ani în care achitați efectiv împrumutul.

 

News UMF Iași: Este obligatoriu ca linia de finanțare să acopere toți anii de studiu? Mă gândesc la situația în care în primii 2 ani, sa zicem, mi-am achitat singur taxa, apoi, în anul al 3-lea, mi s-a întâmplat ceva și nu mai pot plăti. Pot beneficia de linia de finanțare?

Danie Druguș: Da, și aici își dă măsura flexibilității acest produs. În scenariul descris de dvs. linia de finanțare va acoperi doar anul sau anii în care sunteți în dificultate. Mai mult decât atât, să presupunem că ați accesat linia încă din anul I, învățați bine și treceți în anul II pe loc bugetat, „fără taxă” adică: linia de finanțare se suspendă automat. Iar în anul II nu mai reușiți aceleași performanțe în învățare și „cadeți” înapoi pe loc „cu taxă” – linia de finanțare se reactivează automat. Indiferent de scenariu, dvs. veți rambursa doar sumele aferente perioadei sau perioadelor în care ați beneficiat de linie.

E foarte important să înțelegem adresabilitatea largă a acestui produs. De el pot beneficia atât absolvenți de Bacalaureat aflați în imposibilitatea de a-și finanța studiile, cât și tineri care sunt deja studenți și care, din varii motive, nu dispun de resurse pentru a-și finaliza studiile.

Este în mod real o șansă acordată studenților noștri care își doresc să devină medici.

Simularea graficului de rambursare

News UMF Iași: Ca orice român care a avut un credit, trebuie să vă întreb: există așa-numitele „costuri ascunse”?

Daniela Druguș: Nu există. Toate costurile sunt „la vedere”, iar în linia de finanțare este inclusă și asigurarea de viață, obligatorie pentru bănci.

 

„Nu există în acest moment un produs similar în România”

News UMF Iași: Documentând interviul am înțeles că această linie de finanțare e o premieră națională? Studenții UMF Iași sunt primii studenți din România care beneficiază de această facilitate?

Daniela Druguș: Într-adevăr, după știința mea, nu există în acest moment un produs similar în România. Noi nu ne-am propus să inventăm roata, liniile de finanțare pentru studii sunt o soluție financiară tradițională pentru spațiul vest-european și nord-atlantic, dar neexplorat în mod real în România, după cum aveam să descoperim. Inițial, noi am căutat un produs financiar existent deja pe piață. Nu am găsit însă în oferta băncilor active în piața din România o soluție care să răspundă așteptărilor noastre. Iar motivul cel mai probabil este faptul ca lipsește încă, din păcate, cadrul legal care să încurajeze băncile să dezvolte produse pentru studenți.

În plus, învățământul superior medical este atipic prin durata studiilor de licență, cuprinse între 4 – 6 ani.

În aceste condiții, era clar că trebuia să construim de la zero un produs financiar „custom made”, adaptat la specificul învățământului medical superior. Universitatea a demarat discuții cu mai multe instituții bancare, în căutarea soluțiilor cele mai avantajoase pentru studenții noștri. Criteriile evaluate au fost avantajele soluției de finanțare din perspectiva studentului și garanțiile impuse Universității. La BRD am găsit cea mai mare deschidere și flexibilitate și le mulțumesc o dată în plus pentru că ne-au dat ocazia să fim parteneri într-un proiect care, repet, poate schimba destine.