Ceremonia de deschidere a Școlii de vară – „Medicina cu resurse limitate” a avut loc luni, 9 septembrie, începând cu ora 9.00, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. La eveniment au participat prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prof. univ. dr. Manuela Ciocoiu și conf. univ. dr. Irina Costache – prorectori ai UMF Iași, prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, col. dr. Aurelian Corneliu Moraru, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi, col. Ionel Munteanu, Șef de Stat Major la Comandamentul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, cadre didactice și medici și nu în ultimul rând cei 33 de studenți selectați să urmeze cursurile școlii de vară aflată la a doua ediție. Manifestarea a fost moderată de dr. Richard Constantinescu, titularul catedrei de Istoria Medicinei.
În salutul de bun venit adresat participanților, prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a mărturisit atracția și respectul pentru haina militară pe care le-a simțit din adolescență, când cocheta cu ideea de a urma cursurile Liceului Militar din Câmpulung. Amfitrionul manifestării a subliniat importanța colaborării strânse cu Spitalul Militar din Iași, cu efecte benefice pentru ambele instituții, una dintre acestea fiind chiar școala de vară de medicină militară, inițiată anul trecut. „Spitalul Militar Iași este în continuă dezvoltare și cu siguranță va ajunge un reper important în arta medicală la nivel național. Recent, datorită colaborărilor intense cu UMF Iași, spitalul a primit și o titulatură extrem de importantă, de spital clinic”, a mai apreciat rectorul.
Col. dr. Aurelian Moraru, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi, a prezentat conceptul de medicină cu resurse limitate, integrându-l în tabloul complex al medicinei militare. „Într-un context larg, medicina cu resurse limitate poate fi definită «medicina cu resurse minime», inspirîndu-mă din filosofia minimalistă, similar cu principiul «mai puțin este mai mult». Într-un context restrâns, termenul reunește acele tehnici și practici medicale care răspund tuturor cerințelor fundamentale ale eticii și deontologiei profesiunii medicale începând cu dictonul latin primum non nocere. Concret, din punct de vedere al obiectivului final al rezultatului aplicării acestui concept, se poate reduce la «salvarea vieții și membrelor»”.
Școala de vară „Medicina cu resurse limitate” este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), cu sprijinul Institutului Medico-Militar și al SMURD Iași. Coordonatorul Școlii este prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Școala se adresează unui număr de 33 studenţi, dintre care 21 de studenţi ai Institutului Medico-Militar şi 12 studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, anii III-V. Tematica selectată se circumscrie conceptului de „Medicina cu resurse limitate”, abordând noţiuni specifice din medicina operaţională şi medicina de urgenţă, activitatea contribuind astfel la pregătirea teoretică şi practică a studenţilor din cele două instituţii de învăţământ superior medical.
Printre lectorii Școlii de Vară „Medicina cu resurse limitate” se numără cadre didactice ale UMF Iași, medici ai SCMU, maior Ionel Albu, de la Brigada 15 Mecanizată Iași și lt. col. dr. Adrian
Drenea – medic șef al Statului Major Al Forțelor Terestre .
Felicitări!