România a înregistrat un succes deosebit de important, vineri, 12 mai 2017, cu ocazia alegerilor preşedintelui şi a structurilor de conducere ale Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), urmând a deţine pentru o perioadă de patru ani (2017-2021) conducerea celei mai mari organizaţii mondiale de universităţi, institute de cercetare şi reţele academice.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi președinte  al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Sorin Cîmpeanu, a fost ales preşedinte în cadrul celei de a 17-a Adunări Generale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) care s-a desfășurat în Maroc, la Marrakech, în perioada 10-12 mai 2017, anunță site-ul oficial al AUF (https://www.auf.org/actualites/m-orin-mihai-cimpeanu-elu-president-de-lauf/) .

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a fost reprezentată la Adunarea Generală a Agenției Universitare a Francofoniei de către rectorul UMF Iași prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, prorectorul responsabil cu Relațiile Internaționale prof. univ. dr. Monica Hăncianu, decanul Facultății de Medicină prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban și decanul Facultății de Medicină Dentară prof. univ. dr. Norina Forna.

„Este o onoare ca România să fie reprezentată la nivel de conducere a Agenției Universitare a Francofoniei, care reuneşte elita academică din ţările francofone de pe tot globul, și noi am susținut candidatura rectorului Sorin Cîmpeanu.” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. „Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași și Agenția Universitară a Francofoniei au legături strânse, fundamentate pe inserția universității noastre în formarea profesională și științifică în spațiul francofon.” a punctat rectorul UMF Iași.

A fost aleasă și componența noului Consiliu de Administrație al AUF, în care România deține două locuri: din partea mediului universitar, Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice din București, iar din partea mediului guvernamental, Aurelia Grosu, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României la Paris.

Adunarea Generală a Agenției Universitare a Francofoniei reunește, o dată la patru ani, toate universitățile membre AUF, având drept obiectiv definirea strategiei și liniilor de acțiune ale organizației. Agenţia Universitară a Francofoniei, fondată în 1961, la Montréal (Québec, Canada), este o instituţie multilaterală care susţine cooperarea şi solidaritatea între instituţiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării. AUF este cea mai mare organizație academică, având în componență 845 de instituții de învățământ superior și cercetare din 111 țări, de pe cinci continente.

Acest succes al reprezentanţilor României reprezintă o reuşită unică în istoria învăţământului superior românesc, fiind pentru prima dată de la înfiinţarea AUF, când ţara noastră deţine preşedinţia Agenţiei şi cu atât mai meritorie ţinând cont de faptul că universităţile româneşti reprezintă doar 3% din totalul membrilor AUF.