Rezultatul Referendumului din 7 iulie 2023: Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va fi ales prin vot universal, direct și secret

iul. 10, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a organizat vineri, 7 iulie 2023, Referendumul universitar privind alegerea modalității de desemnare a rectorului. În urma voturilor valabil exprimate de către membrii comunității academice, s-a decis ca desemnarea rectorului pentru următorul mandat să se facă pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal. Această opțiune a fost votată de 88,59% dintre participanți. Senatul Universității a validat luni, 10 iulie 2023, rezultatul Referendumului.

La Referendum au avut drept de vot toate cadrele didactice și de cercetare titulare (810) și reprezentanții studenților din Senatul universitar și din Consiliile facultăților (37). Dintre cele 847 de persoane cu drept de vot din cadrul Universității, s-au prezentat la urne 640, reprezentând 75,56% din total, fiind îndeplinită condiția de cvorum stabilită prin art. 28 alin. (1) din Ordinul nr. 3751/2015.

Rezultatul referendumului s-a stabilit cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate, conform art. 28 alin. (2) din Ordinul nr. 3751/2015. Persoanele care s-au prezentat la vot și-au exprimat opțiunea astfel:

  • 567 persoane, reprezentând 88,59% dintre votanți, au ales varianta „prin vot universal, direct și secret”,
  • 72 persoane, reprezentând 11,25% dintre votanți, au ales varianta „concurs public”,
  • 1 vot, reprezentând 0,16 % dintre votanți, a fost invalidat.

Senatul Universității, prin Hotărârea de Senat nr. 29 din 10 iulie 2023, a validat rezultatul referendumului privind modalitatea de desemnare a rectorului „prin vot universal, direct și secret”.

„Comunitatea academică a UMF Iași și-a exprimat dorința ca rectorul instituției să fie ales prin vot universal, direct și secret. Prezența a fost mare, peste 75%, și le mulțumesc cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților reprezentanți care au venit la vot, făcând posibilă obținerea rezultatului din primul tur de scrutin. De asemenea, doresc să mulțumesc membrilor Birourilor electorale, care au avut grijă ca întreg procesul de organizare și desfășurare a referendumului să decurgă fără probleme”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

Mai multe detalii despre Referendumul din 7 iulie 2023, AICI