Clubul de literatură „V. Voiculescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași își redeschide porțile. Coordonat de dr. Richard Constantinescu, titular al disciplinei Istoria medicinei, clubul își propune să aducă în rândul studenților Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași cărți și teme incitante pentru analiză și dezbatere, dar și de a lansa tineri talentați, care își pot expune într-un spațiu deschis, lăsând la o parte inhibițiile, creațiile literare.

Deschiderea oficială a clubului de literatură va avea loc luni, 22 octombrie, la ora 17.30, în Aula „George Emil Palade” a universității, cu lansarea unei cărți inedite și insolite, prezentată de un grup de studenți mediciniști din anul I Medicină Generală: „O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior”, de Adam Kay, apărută în acest an și în România la Editura Publica. Invitatul special al evenimentului este dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar de obstetrică ginecologie și cadru didactic al UMF Iași.

Cartea este o confidență și în același timp o radiografie a sistemului medical făcută de un fost medic de obstetrică-ginecologie din Marea Britanie. Este scrisă cu un umor înțepător care îmbracă, de fapt, toate dezamăgirile, disperările și frustrările unui personaj care nu a găsit altă cale de evadare din apăsătoarea profesie de medic decât comedia.

„În fond care e menirea unei instituții de învățământ superior medical? Educația, sănătatea și cultura. Pe aceiași trei piloni se sprijină și Clubul de literatură „V. Voiculescu”. Literatura, ca și medicina, îți permit să intri în universul celuilalt. Lectura, ca și dialogul cu pacientul, sunt procese de conectare. Experiențele fiecăruia dintre noi, cunoștințele și gândurile noastre au o organizare de tip narativ. Ce-am fi fost dacă nu scriam? Ce-ar fi fost medicina dacă n-ar fi fost transmisă prin intermediul cărții? Toate întâmplările frumoase ori dramatice pe care le-am trăit și nu le-am povestit și scris s-ar fi pierdut în trecut.

Există o carte celebră – «Cine ai fi tu, fără povestea ta?». Mă întreb ce-ar fi medicina fără poveștile ei? Fără poveștile erorilor și succesele marilor medici. Cred că, dacă e să vorbim de literatură și medicină, multe din adevărurile medicinei pot fi transmise doar prin intermediul ficțiunii.

O carte bine scrisă transmite emoții, ceva din ființa aceluia care a scris-o. Literatura îi face pe studenți, pe tinerii medici, mai umani, mai empatici, îi extrage din uniformizare, și le oferă o mai bună înțelegere a lăuntrului lor.

Clubul de literatură «V. Voiculescu», pe care mi l-a încredințat în anul 2004 dl profesor Ion Hurjui, medic-scriitor, s-a numit inițial Cenaclul «V. Voiculescu» al IMF Iași și a funcționat mulți ani, ani în care s-au întâlnit lunar studenți, cadre didactice, medici și scriitori. De când am preluat acest club, mulţi studenţi şi tineri medici şi-au prezentat creaţiile iar unii au publicat volume de versuri sau proză pe care le-am lansat în contexte diverse. Studenţii scriu, poezie sau proză, iar unii realmente au talent. Prin intermediul clubului de literatură încurajez studenţii să scrie și despre experienţele lor clinice, dezvoltându-şi astfel capacitatea de reflecţie şi dincolo de cunoştinţele perioadei formării, despre «cum să tratezi o fractură», «cum să interpretezi un test de laborator», spre exemplu, aceştia se formează în spiritul lui «a fi». Cum să fiu doctor!? În fond, e despre medicina bazată pe valori, despre dobândirea şi dezvoltarea competenţelor umaniste. A respecta povestea pacientului, a descoperi sensurile acesteia.

De ce să nu vorbim și despre o întâlnire simbolică între două mari spirite, doi medici-martiri, mari scriitori și publiciști: Vasile Voiculescu și Grigore T. Popa?!”, a declarat pentru News UMF Iași dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei Istoria Medicinei și coordonator al Clubului de literatură „V. Voiculescu” al UMF Iași.

Clubul de literatură „V. Voiculescu” s-a înființat în 2004, când s-au sărbătorit, tot la UMF Iași, cele patru decenii de existenţă a Cenaclului „Vasile Voiculescu” în prezența scriitorului Ion Hurjui, coordonatorul pomenitului cenaclu şi membru fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România. „Întâlnirile noastre au fost dintotdeauna foarte deschise, cuprinzătoare, reunind atât studenţi, cât şi cadre didactice, prilejuind debuturi, prezentări, editări de volume. Acum cenaclul îşi va continua activitatea sub forma unui club literar cu acelaşi nume, coordonat de Richard Constantinescu”, declara, cu acest prilej, scriitorul, medicul și profesorul Ion Hurjui.