Programul Zilelor UMF Iași 2023: conferințele „Grigore T. Popa”, lansări de carte, spectacole, manifestări științifice

dec. 3, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește, în perioada 6-8 decembrie, 144  de ani de excelență în educația medicală. Zilele UMF Iași din acest an cuprind un program complex: în afara unor manifestări științifice deosebire, vor avea loc conferințe susținute de personalități remarcabile, dialoguri incitante, lansări de carte, expoziții de pictură și spectacole de dans.

„Este un eveniment emoționat pentru întreaga familie a UMF Iași, un nou prilej de a ne onora trecutul și de a sărbători prezentul și viitorul Universității noastre”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

La festivitatea de deschidere care va avea loc miercuri, 6 decembrie, de la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”, onsite și online, sunt invitați atât membri ai comunității academice a Universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai celorlalte universități de stat ieșene.

Conferințele „Grigore T. Popa” și un dialog cu un chirurg despre „operații scandaloase”

Constantin Brâncuși a creat, în perioada cuprinsă între 1900 și 1902, sub îndrumarea doctorului Dimitrie Gerota, celebrul „Ecorșeu“. O replică a acestei opere remarcabile este expusă în Muzeul de Anatomie al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Nu este întâmplătoare, așadar, invitația adresată unuia dintre cei mai distinși critici de artă din România de a conferenția la UMF Iași despre profunzimea și semnificația operei lui Brâncuși. Prelegerea, intitulată „Locul Ecorșeului în opera lui Brâncuși”, va fi susținută de domnul Pavel Șușară miercuri, 6 decembrie, începând cu ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”.

Ne-am fi așteptat ca prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, șefa Secției Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul Regional de Oncologie și membru marcat al UMF Iași, să aibă o prezentare legată de specialitatea în care excelează. Domnia sa a ales însă să ne surprindă printr-o conferință inedită, cu un titlu eliptic, care suscită curiozitatea: „Un nou organ al corpului omenesc”. Conferința va avea loc joi, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”.

Un alt invitat de marcă este prof. univ. dr. Cătălin Vasilescu, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și șef al Disciplinei Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni, care va lansa la UMF Iași cartea „Bestiar. Șapte povestiri cu chirurgi și scandaloasele lor operații” (editura Humanitas, 2023). Vineri, de la ora 14.00, în aceeași elegantă Aulă „George Emil Palade”, dr. Richard Constantinescu va dialoga cu reputatul chirurg și scriitor despre povești bizare din istoria chirurgiei, care au stat la baza acestui volum.

Tot vineri, 8 decembrie, de la ora 11.00, în Aula „George Emil Palade”, Editura „Gr. T. Popa” va prezenta cele mai importante apariții editoriale. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul Editurii.

Manifestări organizate de Centrul Cultural „I. I. Mironescu”

Centrul Cultural I. I. Mironescu al UMF Iași a pregătit, cu ocazia Zilelor Universității, câteva surprize.

Pe 4 decembrie, în Holul Facultății de Farmacie, se deschide expoziția de pictură  „Armonia viului” semnată de Nelu Grădeanu.

Pe 5 decembrie, la ora 17.00, în Aula „George Emil Palade”, va avea loc „Seara de medicină narativă”, în cadrul căreia vor fi lansate volumele: „Piele străină. Accepțiunea celuilalt. Fotonarațiuni”, editori: Richard Constantinescu și Laura Gheucă-Solovăstru; „Privirea creatoare. Stări și straie la români”, editori: Richard Constantinescu și Camelia Bogdănici; „Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative”, coordonatori: Oltița Cîntec, Richard Constantinescu și Daniela Șilindean; „My America. A Romanian Neuroscientist Discovering the New World” de Grigore T. Popa – traducere în limba engleză de Dana Bădulescu; editor: Richard Constantinescu și „Tatăl prezent. Scrisori către fiul adoptiv”, de Panaite Zosin, editor: Richard Constantinescu.

Anul Ciprian Porumbescu va fi marcat la UMF Iași, joi, de la ora 17.00, în Aula „George Emil Palade”, cu lansarea volumului „Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca – Ciprian Porumbescu”, editura Corint. Invitați: cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu și cercetător științific dr. Lidia Fărcășel – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din cadrul Universității de Naționale de Arte „George Enescu” (ICMA UNAGE) din Iași. Evenimentul este urmat de spectacolul de dans „Peisajul liric al lui Ciprian Porumbescu”, în coregrafia prof.univ. dr. Lorette Enache.

Un bogat program științific

Programul științific al Zilelor UMF 2023 include conferințe de închidere ale unor proiecte de anvergură, dar și Zilele Educației Medicale (4-10 decembrie 2023) – o serie de prelegeri și workshop-uri organizate de către societățile studențești ale Universității.

O conferință de presă comună în care vor fi prezentate cinci mari proiecte ajunse la final (CENEMED, LIVE(RO)2-EST, MAVIS, NET4SCIENCE, OBDIA-NET) va avea loc joi, de la ora 10.00, în Aula „Alexandru Brăescu” a Clădirii Nicolae Leon, urmată de conferințele de închidere ale MAVIS (de la ora 12.00, sediul MAVIS – et. 12, clădirea Nicolae Leon) și NET4SCIENCE (de la ora 12.00, Aula „Alexandru Brăescu”, Clădirea Nicolae Leon). Vor participa membri ai conducerii UMF Iași, reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est echipele de proiect, cadre didactice și studenți ai Universității.

A doua zi – pe 8 decembrie, tot în Aula„Alexandru Brăescu”, au loc conferințele de închidere ale proiectului LIVE(RO)2-EST – de la ora 9.00 și a CENEMED, de la ora 10.00.