Prorectoratul Relații Internaționale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a organizat miercuri, 6 martie, în Aula „George Emil Palade”, o sesiune de informări privind mobilitățile Erasmus, pentru anul academic 2019-2020. Reprezentanții Universității – prof. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul programului Erasmus din UMF Iași, prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină și Mihaela Vacariu- Sirotta, secretar Relații Internaționale și Programe Comunitare au răspuns zecilor de întrebări și i-au încurajat pe studenți să facă parte din marea familie Erasmus. La sesiunea de informări au participat și studenți care au făcut parte din acest program și care au împărtășit din experiențele lor din diverse centre universitare din Europa.
„E-ul de le Erasmus vine de la Educație, Excelență și Elită”, a subliniat prof. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul programului Erasmus din UMF Iași, care i-a îndemnat pe studenți ca, înainte de da face o alegere, să se consulte cu cei care au trecut prin această experiență și care le pot oferi cele mai bune sfaturi legate de centrul universitar ales.
Prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină Generală, le-a recomandat viitorilor „erasmuși” să-și aleagă cu atenție disciplinele alese, astfel încât, la întoarcerea în țară, să-și poată echivala notele. „În momentul în care vă alegeți obiectele pe care vreți să le studiați, puteți să alegeți din anul în care sunteți – să spunem V, dar puteți să vă alegeți la fel de bine și din anul VI. Pentru că vi se recunosc aceste discipline. În ceea ce privește diferențele de plan de învățământ, adică faptul că noi facem pediatria, de exemplu, în două semestre, iar unde vă duceți cu mobilitate Erasmus se face un singur semestru, se echivalează atâta vreme cât ați parcurs acolo întreaga materie pe care o facem aici”.
„Este important să reușiți să vă echivalați toate materiile din anul în care sunteți. Eu regret că nu am făcut aceste lucruri, nu știam care este procedura. Așa că în Nisa am aflat că nu pot să fac stagiile de radiologie și de igienă. Dacă aș fi știut, le-aș fi făcut acasă, din semestrul I, și m-aș fi întors acasă cu bursă”, le-a explicat celor prezenți Iolanda Pălimaru, care a trăit experiența Erasmus de două ori: prima dată la Nisa și a doua oară la Paris, „singurul centru unde gărzile sunt plătite cu 45 de euro și unde studentul primește și 200 de euro lunar pentru întreaga activitate de la stagii”.
„Pentru mine, Erasmus a fost un vis, începînd din clasa a XII-a”, a mărturisit și Maria Gavrilovici, care a cunoscut farmecul vieții de student Erasmus tot în Franța, la Nancy. „Există și un aspect negativ, vă veți izbi de mentalitatea occidentală care are o mică problemă cu Estul. În schimb, în comunitatea Erasmus vă veți simți exact ca acasă, o să întâlniți oameni foarte deschiși. Iar la stagii trebuie să vă impuneți, să căutați să vi se pună eticheta aia bună asupra voastră”.
Bogdan Mihăilă, student în anul VI, a fost în Ungaria, la Seghet, „un oraș minunat , cu multe facilități, un oraș liniștit, curat”. „În cadrul facultății puteți dispune de ajutorul celorlalți, în special de ajutorul studenților internaționali care vă vor ajuta să vă integrați mai bine. Veți cunoaște oameni interesanți, cu diferite povești de viață. De asemenea, vi se permite accesul necondiționat în cadrul sălilor de operație, când veți vrea să efectuați gărzi. Cel mai important e să fiți deschiși, să puneți întrebări”.
Selectia 2019
Dosarul de candidatură se depune până la 25.03.2019, iar pe 3 și 4 aprilie au loc selecția dosarelor și interviul.
Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă:
(a) Scrisoarea de motivare (intenţie)
(b) Curriculum Vitae
(c) Adeverinţă cu media anilor anteriori (de la secretariat)
(d) Recomandare din partea unui cadru didactic care colaborează direct cu studentul solicitant, pe o temă de cercetare, lucrare de diplomă sau de doctorat
(e) Cerere către Decanul Facultăţii care va conţine şi opţiunile de mobilitate ale candidatului, în ordinea preferinţelor
(f) Atestat oficial pentru nivelul de cunoştinţe, preferabil minim B1 (scris, citit, conversatie), în limba de studiu a universităţii partenere ( ex: franceza: DALF, engleza: TOEFL, CAMBRIDGE, spaniola: DELE, atestat eliberat de catedrele de limbi străine din cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi sau atestat eliberat de un Centru Cultural al ţării destinatie, ca urmare a testarii competenţei candidatului).
Ce înseamnă să fii student Erasmus la UMF Iași?
– să fii înmatriculat la UMF Iași indiferent de nivelul de studiu (licență, master, doctorat) și indiferent de statut („bugetat” sau „cu taxă”);
– să fii integralist după ultima sesiune de examene;
– să deții un certificat de competență lingvistică în limba în care se predau cursurile la universitatea parteneră pentru care candidează;
– să studiezi cel puțin un semestru la o universitate participantă la programul Erasmus+, cu care UMF Iași are încheiat un acord bilateral, sau efectuezi un stagiu practic de 2 luni sau mai mult într-o universitate sau o instituție care desfășoară activități practice;
– să primești o bursă al cărei cuantum este în funcție de durată mobilității. Această este o bursă de cofinanțare;
– să nu plătești taxe de înmatriculare, școlarizare și evaluare la universitatea la care efectuezi mobilitatea;
– ți se recunosc integral studiile sau stagiile efectuate în străinătate care sunt cuprinse în Learning Agreement sau Traineeship Agreement, conform regulamentului de recunoaștere a studiilor.
– la întoarcere, depui un raport de activitate, însoțit de certificatul de prezența, și, după caz, de foaia matricolă (Transcript of records), cu notele și numărul de credite obținute.
Mai multe informații, aici:
Ghid pentru selectia studentului Erasmus 2019
Anunt selectie, locuri disponibile si continut dosar candidatura 2019-2020
Anunț selecție, locuri disponibile și conținut dosar candidatură in Tari Partenere proiect KA107