Joi, 12 septembrie, de la ora 11.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași, s-a desfășurat ceremonia de deschidere a celei de-a X-a ediții a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie (CORIMF). Evenimentul, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația medicilor absolvenți iordanieni din România, reunește 400 de participanți din ambele țări.
La deschiderea Congresului au participat membri ai conducerii UMF Iași și reprezentanți ai Universității de Stat „Nicolae Testemițanu” din Chișinău și Universității „Ovidius” din Constanța, precum și oficialitățile Iașului – domnul primar Mihai Chirica și domnul prefect Marian Șerbescu. De asemenea, au onorat cu prezența Excelența Sa Nicolae Comănescu, ambasadorul României în Regatul Hașemit al Iordaniei, prof. univ. dr. Ioan Ștefan Groza, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, dr. Abdelkarim AlOweidi Al-Abbadi, președintele Asociației medicilor iordanieni absolvenți din România și dr. Basam Alshlul, președintele Clubului Absolvenților Iordanieni. Aula „George Emil Palade” s-a umplut de membri ai comunității academice a UMF Iași, printre care și absolvenții iordanieni, care au răspuns cu bucurie și nostalgie invitației de a revedea locul unde și-au petrecut anii studenției. De altfel, discursurile ținute cu ocazia ceremoniei de deschidere a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie au evidențiat și dimensiunea sentimentală a evenimentului, pe lângă cea științifică.
Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prorector Relații Internaționale și Parteneriate academice al UMF Iași.
„Sper că încă vă mai simțiți moldoveni”
În salutul său adresat participanților, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și gazda Congresului, a mărturisit că se bucură că mulți dintre invitații iordanieni sunt colegi din generații apropiate cu actuala conducere a Universității. „Sper că încă se mai simt moldoveni și că pe parcursul acestui Congres vor avea o ședere plăcută în Iași, oraș pe care cei care au venit aici mai rar sau au venit prima data după absolvire, îl găsesc mult schimbat”. După cum au constatat și oaspeții Universității, și instituția pe care au absolvit-o a avut parte de profunde schimbări. „Chiar și universitatea noastră, care în acest an va sărbători 140 de ani de la momentul când a luat ființă prima școală de medicină în Iași, s-a dezvoltat foarte mult. Peste 12.000 de studenți, masteranzi, rezidenți, doctoranzi studiază la UMF Iași. Sunt patru facultăți, cuu programe de studiu în limba română, engleză și franceză. Universitatea are rezultate deosebite atât în domeniul procesului didactic, cât și al cercetării, iar activitatea întregului corp academic și a tuturor studenților noștri a permis clasarea noastră în sisteme universitare internaționale de tip ranking, în poziții fruntașe. Sunt motive de mândrie cu care vă primim astăzi în rândul nostru”, a subliniat rectorul.
Dr. Abdelkarim AlOweidi Al-Abbadi, președintele Asociației medicilor iordanieni absolvenți din România, a vorbit despre relațiile excelente româno-iordaniene, care trebuiesc dezvoltate în continuare prin schimburi de experiență. „Țin să prezint mulțumirile noastre prietenilor și colegilor din Iași pentru înalta ospitalitate, precum și pentru efortul deosebit depus pentru organizarea acestui eveniment științific, eveniment care arată în mod clar continuarea și întărirea relațiilor în toate domeniile și în mod deosebit în cel medical”.
Prof. univ. dr. Ioan Ștefan Groza, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a surprins nostalgia și emoțiile participanților printr-un inspirat citat din Esenin: „Ar fi trebuit să fiu mai emoționat, dar atmosfera de sărbătoare, de prietenie pe care o întâlnesc ori de câte ori vin la Iași, astăzi înnobilată de colegii noștri din Iordania, mi-au dat șansa ca aceste emoții să se risipească. Mintea mi-a fugit repede să găsesc ceva adecvat și mi-am adus aminte de Esenin, poate cel mai mare poet al lumii, care mi-a oferit sursa de inspirație și am să recit două versuri din poezia dedicată mamei sale: «Puiul mamei,/Dacă ți-i dor de-acasă/Atunci te rog poftește/De sărbători la noi…» Cred că acesta este sentimental pe care dvs. l-ați trăit când v-ați proput să participați la cea de-a zecea conferință, la Iași, într-o zi atât de frumoasă. Probabil că între poporul roman și cel iordanian există afinități, pentru că nu întâmplător,de-a lungul timpului, mai mult decât 13.000 de iordanieni au obținut titluri de învățământ superior în România”.
„Statul roman a triplat numărul de burse acordate studenților iordanieni”
Excelența Sa Nicolae Comănescu, ambasadorul României în Regatul Hașemit al Iordaniei, a evidențiat faptul că „acest congres, care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Alteța Sa Prinţesa Muna Al Hussein, mama regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, și care se bucură de interesul și susținerea constantă a autorităților din România, nu înseamnă numai o platformă tehnică utilă pentru schimbul de experiență în domeniul medical, ci mai ales una dintre cele mai reprezentative și originale modalități de promovare a cooperării bilaterale dintre cele două state”. Excelența sa a arătat în discursul său că un număr impresionant de iordanieni – aproxmativ 13.000, au absolvit instituții de învățământ superior în România, ajungând să fie respectați și apreciați în domeniile în care-și desfășoară activitatea. „Această realitate confirmă faptul că schimburile educaționale și culturale reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care a fost construită și funcționează relația deosebită de prietenie dintre România și Iordania. Pentru consolidarea acestui pilon, statul roman a triplat numărul de burse acordate studenților iordanieni în cadrul programului interguvernamental de cooperare în domeniile educației, culturii, turismului și mass-media, iar cele mai multe dintre aceste burse sunt acordate în domeniul medicine”.
Domnul primar Mihai Chirica a mulțumit în discursul său Universității, care este o adevărată „școală de ambasadori” ai Iașului, „oraș al toleranței, un oraș în care studenții străini de orice limbă și de orice religie se plimbă pe aceeași stradă fără a fi puși unul față de celălalt în vreun oarecare pericol. Și asta datorită culturii pe care împreună am reușit să o sădim aici”. „Nimeni nu poate șterge cu buretele faptul că civilizația orientală, pe care o reprezintă și poporul iordanian, este similiară ca vechime și profunzime cu civilizația europeană pe care o reprezentăm și noi”, a subliniat primarul.
Și domnul prefect Marian Șerbescu a apreciat faptul că acest congres „s-a transformat într-o frumoasă tradiție a colaborării internaționale și a schimburilor științifice. Faptul că UMF Iași găzduiește pentru a doua oară acest congres, vine ca o confirmare a excelentelor relații stabilite în timp între comunitățile academic, dar și simpatia pe care Iașul a reușit să o trezească în inimile foștilor studenți iordanieni. Nu putem uita că sunt peste 40 de ani de când studenții iordanieni urmează cursurile universitățile ieșene. Și astăzi 32 de tineri iordanieni se pregătesc să devină medici. Într-o zi, cei 32 se vor alătura celor peste 2500 de medici iordanieni care au absolvit în România. Dintre ei, într-o se vor ridica șefi de clinici, directori de spitale sau miniștri ai Sănătății”.
Prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași, a evidențiat componenta afectivă a Congresului, pe lângă cea de schimb profesional. „Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre anii studenției și despre ceea ce reprezintă pentru suflet locul în care ne formăm. Până la urmă, universitatea absolvită este locul în care punem bazele formării profesionale și cred că, ca la orice construcție, o fundație solidă oferă șansa înălțării, durabilității și dezvoltării edificiului. Dar eu cred că universitatea absolvită reprezintă mult mai mult și cred că conștientizăm mult mai acut dimensiunea afectivă. Anii studenției sunt ani plini de avânt, entuziasm, visuri, planuri, aripi întinse și ferestre deschise. Dar sunt momentul când se formează și se consolidează cele mai frumoase și durabile două lucruri: amintiri și prietenii, care ne înseninează zilele și ne încălzesc sufletul și ne fac o reinfuzie de tinerețe ori de câte ori le evocăm în minte”.
Și dr. Basam Alshlul, președintele Clubului Absolvenților Iordanieni, a cărui discurs a încheiat ceremonia de deschidere a CORIMF 2019, a vorbit cu multă căldură despre despre cea mai frumoasă perioadă a veții – perioada studenției, pe care au petrecut-o aici, în România. „Absolvenții iordanieni ai universităților din România se mândresc cu mulți colegi care la ora actuală ocupă funcții importante în Iordania. Absolvenți care au reprzentat și reprezintă și în ziua de astăzi o punte de legătură între România și Iordania și acționează ca ambasadori ai celor două state”.
Programul științific al Congresului, alcătuit din 78 de prezentări orale și postere și care atinge o varietate de teme, atât din domeniul medicinei, cât și din cel al științelor farmaceutice, va continua până pe 16 septembrie.