Miercuri, 31 mai 2017, a avut loc inaugurarea Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” într-o veche casă boierească – Casa Milescu de pe strada Săulescu nr. 4, clădire care a trecut printr-un proces complex de consolidare și modernizare.
La eveniment au participat membri ai conducerii Universității, oficialități, personalități culturale, cadre didactice atât de la UMF Iași, cât și de la celelalte universități ieșene, studenți români și străini și reprezentanți ai mass-media.
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a ținut să mulțumească vechii conduceri a universității care a inițiat acest proiect, respectiv prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae și a subliniat că „a fost un proiect interesant, la care universitatea a participat nu numai material, ci și cu sufletul, pentru că realizăm două lucruri: obținerea unor spații destinate unor activități didactice pentru universitate, iar în al doilea rând și foarte important – redarea acestei importante clădiri patrimoniului orașului Iași. Este o clădire care încearcă să îmbine aspectele preexistente cu elementele moderne, care conferă condiții deosebite pentru desfășurarea unui act didactic de înaltă calitate”.
Conf. univ. dr. Daniela Druguș, directorul general al UMF Iași, a făcut o scurtă prezentare a acestui proiect care face parte din Strategia de dezvoltare pe termen mediu „UMF 2020”: „Ne aflăm în fața unei clădiri speciale, unei clădiri monument istoric, unde a fost înființat primul laborator de Chimie al Facultății de Medicină, o clădire monument care astăzi vrem să ne faceți bucuria de a o vizita. În ciuda unei lucrări ample de consolidare, de extindere, de modernizare, de dotare, am reușit să-i păstrăm acest caracter unic de monument istoric. Știu că în ziua de astăzi toate informațiile astea reci care țin de valoarea investiției – suprafețe, tehnologii, sunt mult mai atractive, dar aș vrea astăzi să nu picăm în această capcană. Aș vrea astăzi să simțim spiritul acestei clădiri, care e a opta clădire monument istoric a Universității de Medicină, monumente pe care Universitatea a ales să le păstreze, să le restaureze și să le predea generației următoare, celor care duc în toată lumea numele Universității și al acestui oraș. Nu este întâmplătoare reunirea în acest loc a direcţiei de studiu a limbilor moderne alături de istoria medicinei, complementar cu centrul de consiliere şi orientare profesională, şi desăvârşită cu centrul de reuşită universitară. Au menirea de a lucra cu toţi studenţii noştri, internaţionali dar şi români, pentru integrare culturală, pentru învăţare uşoară, susţinuţi şi consiliaţi pentru a le facilita adaptarea şi stimulându-i către competiţie prin proiectele Centrului de reuşită universitară.”, a punctat conf. univ. dr. Daniela Druguș.
În cadrul ceremoniei, conducerea universității a oferit diplome de excelență celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: domnului Mihai Chirica, primarul Iașului, doamnei prof. univ.dr. Anca Colibaba – coordonatoarea activității didactice a disciplinei Limbi Moderne și Limba Română ca Limbă Străină, doamnei conf. univ. dr. Claudia Dinu – responsabil al Centrului de Reușită Universitară (CRU), doamnei prof. univ. dr. Dana Baran – coordonatoarea activității didactice a disciplinei Istoria Medicinei, domnului arhitect Daniel Vișan și domnului inginer Ioan Cordun, reprezentantul companiei Conest.
„Nu știu cum să calific această nouă investiție a UMF Iași. Ce este mai important, faptul că au dăruit prin efortul Universității o clădire orașului, o clădire istorică, cu un aspect deosebit, care vine să puncteze un efort comun pe care-l face toată comunitatea ieșeană – punerea în valoare a principalelor branduri cu care ne mândrim – istorie, cultură , educație? Sau faptul că este un centru în care actuali și viitori studenți se vor perfecționa în educație, în cunoaștere? Cred că nu putem face un clasament, ambele abordări sunt perfect egale și la fel de valoroase pentru orașul nostru”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.
După acordarea diplomelor de excelență și după tăierea panglicii de către rectorul UMF Iași, primarul Iașului ;i doamna profesor Colibaba, oaspeții au fost invitați înăuntru, unde au vizitat sălile în care se vor desfășura activitățile Disciplinei de Limbi Moderne, a Centrului de Consiliere și Orientare Profesională SCOP, a Disciplinei Istoria Medicinei și a Centrului de Reușită Universitară, dar și o expoziție de excepție a cunoscutului artist ieșean Felix Aftene. De asemenea, invitații au putut admira exponatele valoroase ale Muzeului Medicinei, printre care un celebru atlas de anatomie din anul 1685.
„Inaugurarea Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală „Grigore T Popa” reprezintă expresia consolidării viziunii Universității noastre legat de rolul său educativ pentru comunitatea de profesori și studenți și pentru oamenii din Iași – o viziune modernă, ancorată în realitățile momentului, dar surprinzător de clasică în același timp, prin acțiunile rectorilor din ultimii 60 de ani care, încă din 1957, s-au preocupat de formule care să deschidă fereastra internaționalizării informației medicale. Deci este un an jubiliar: 60 de ani de limbi moderne la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
2017 marchează materializarea publică a opțiunii spre interculturalitate și plurilingvism și alinierea infrastructurii Universității la conceptele moderne ale pedagogiei, principii și abordări care vorbesc despre colaborare și comunicare în procesul predării, construcția învățării prin participarea tuturor interlocutorilor și co-crearea de cunoștințe, interdisciplinaritate, învățarea nonformală, utilizarea tehnologiei digitale în acest proces. Un traseu continuu și progresiv pe care se înscriu puncte nodale precum platforma de e-learning a Universității, activități și inițiative moderne realizate prin cele peste 10 proiecte europene de care studenții și cadrele didactice ale disciplinei de limbi moderne și limba română pentru studenții străini au beneficiat din 2007 încoace. Sau mai recentul Centru de Reușită Universitară (CRU) cu vocație francofonă și dedicat atât pregătirii de vârf, avansate, a cadrelor didactice din Universitate, cât și a studenților francofoni”, a punctat, în alocuțiunea sa, prof. univ. dr. Anca Colibaba – coordonatoarea activității didactice a disciplinei Limbi Moderne și Limba Română ca Limbă Străină.
La inaugurarea Centrului au vorbit și reprezentanții studenților români, francofoni și anglofoni din facultățile Universității, iar un moment aparte a fost ”Glottodrama” sau despre cum învață nonformal studenții străini limba română, reprezentat de sketch-uri umoristice interpretate de studenții străini .
Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă: Strategii lingvistice și culturale în managementul universitar.
Casa Milescu – Scurt istoric
Casa Milescu, situată pe strada Săulescu nr.4, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și făcea parte dintr-un ansamblu de case apărut în zonă în același secol, posibil pe fundațiile unor case mai vechi, descoperite în structura actualelor construcţii sau cu prilejul realizării noilor construcţii din zonă. Spațiul insuficient a obligat Facultatea de Medicină să organizeze activitatea laboratoarelor în diverse locații închiriate de Ministerul Instrucțiunii Publice. Casa Milescu a fost închiriată în 1890 pentru Laboratorul de Chimie Biologică și Medicală, laborator înzestrat după cerințele vremii de prof. Emanoil Riegler, cel care a pus piatra de temelie în domeniu, la Facultatea de Medicină din Iași. I-a urmat prof. Corneliu Șumuleanu, elev, la Berlin, al laureatului Nobel pentru Chimie în 1902, Hermann Emil Fischer și discipol al lui Petru Poni. În perioada în care au fost coordonate de prof. C. Șumuleanu, Laboratorul și catedra sa au primit titulatura de Institut de Chimie.
Clădirea, care aparține și astăzi Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, este monument istoric şi apare în Catalogul Monumentelor Istorice din Iași publicată în anul 2015 la numărul IS-II-m-B-04030. A găzduit pentru o perioadă și tipografia UMF Iași.
[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/inaugurarea-centrului-de-limbi-moderne-si-integrare-culturala-grigore-t-popa/”]
Pe fațada principală a acestei clădiri de epocă, atunci când s-a făcut inaugurarea CENTRULUI DE LIMBI MODERNE, în anul 2017 a fost montată o placă de marmură, pe care scrie că ar fi fost CASA LUI MAVROCORDAT ȘI ÎN EA AR FI CÂNTAT FRANTZ LISZT, ÎMPREUNĂ CU BARBU LĂUTARUL. NU CRED CĂ ESTE ADEVĂRAT. Casa a fost a lui Milescu așa cum precizați și dumneavoastră în acest text.