Membrii conducerii UMF Iași, cadre didactice, medici, studenți – un public numeros, toți cei care au participat  joi, 4 mai, la celebrarea patronului spiritual al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, s-au bucurat de un program special.

Manifestarea a debutat cu vernisajul unei expoziții cu documente și fotografii inedite, în Muzeul de Istorie și cu proiectarea unui film despre marele savant Grigore T. Popa, realizat de TVR Iași.

A urmat conferința ”Dragostea în interbelic”, susținută de dr. Richard Constantinescu, cadru didactic la disciplina Istoria Medicinei și iatroistoriograf, despre schimbul epistolar dintre Grigore T. Popa și soția sa, Florica Cernătescu și lansarea cărții ”Pericolul neisprăviților”, apărută la Editura Grigore T. Popa, care conține materiale publicistice ale cărturarului din diverse perioade ale vieții.

Nu există un mod mai potrivit, mai inspirat, de a sărbători 125 de ani de la nașterea medicului, cercetătorului și publicistului Grigore T. Popa, decât printr-o astfel de carte, care se constituie într-un remember  și un omagiu în același timp adus personalității pe care universitatea noastră a ales-o ca simbol identitar”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcaru, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”.

Scriitorul Liviu Antonesei și profesorul Ostin Mungiu – al cărui tată a fost laborantul lui Grigore T. Popa, au prezentat ”Pericolul neisprăviților” – cel de-al doilea volum din seria de autor Grigore T. Popa, apărută la editura Grigore T. Popa. Proiectul de recuperare integrală a operei marelui cărturar aparține în întregime doctorului Richard Constantinescu.

Manifestarea avut două momente emoționante: prezența strănepoatei Oana Popa, care a vorbit cu emoție despre ”Bicu”, pe care l-a cunoscut din poveștile străbunicii Florica – Bica și mesajul video al altei strănepoate, din Statele Unite ale Americii  – Maya Catherine Popa, care a recitat o poezie despre străbunicul ei, poezie pentru care a căștigat premiul Hippocrate pentru Medicină și Poezie, în 2015.

 

ÎNREGISTRAREA VIDEO A EVENIMENTULUI

[ot-video][/ot-video]

GALERIE FOTO

[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/125-de-ani-de-la-nasterea-lui-grigore-t-popa/”]