Expoziție foto-documentară despre experiența lui Grigore T. Popa în America

mai 10, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

Cea de a IV-a ediție a Săptămânii Diversității la UMF Iași debutează luni, 13 mai, de la ora 12.00 , în Muzeul de Istorie a Medicinei, cu expoziția foto-documentară „Întâlnirea cu semenul american” (experiența lui Grigore T. Popa în America).

„Evoluția lui Grigore T. Popa este posibil să fi fost alta dacă n-ar fi ajuns în Statele Unite ale Americii. Grigore a fost un copil orfan de mamă, din Șurăneștii Vasluiului, crescut într-o familie refăcută, care l-a acceptat mai greu. Primul șoc al vieții a fost venirea la Iași, la liceu. Impactul cu SUA a fost major. America anilor ’20-’30 era cu totul altceva decât este acum. A întâlnit oameni care i-au înlesnit aproape totul, de la învățarea limbii engleze, pe care el n-o stăpânea, până la contactele de zi cu zi. Societatea americană, în toate ale sale, contactul cu universitatea, cu profesorii ei, cu campusurile, abatorul din Chicago l-au format, l-au instruit, l-au transformat. Am publicat scrierile sale despre experiența americană în volumul «Jurnalul unui savant român în America» (2014) și recent s-a tradus volumul, prin efortul doamnei profesor Dana Bădulescu (UAIC), în limba engleză: «My America. A Romanian Neuroscientist Discovering The New World» (2023). Evenimentul și, în principal expoziția, evocă o întâlnire de tip special: «întâlnirea cu semenul american»”,  a declarat dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”.

Săptămâna diversității din acest an, organizată de Centrul Cultural „I.I. Mironescu” și Serviciul Comunicare, Editură și Marketing Universitar, are loc în perioada 13-17 mai 2024 și cuprinde o serie de evenimente a căror temă centrală este „Acasă în România”. Inspirată din tema Lunii Europene a Diversității 2024, „Integrating the future of work through inclusion and diversity” (Integrarea viitorului muncii prin incluziune și diversitate), evenimentele din Săptămâna Diversității la UMF Iași vor avea în prim plan studenții și rezidenții internaționali.

(Vezi AICI programul complet).