Programul de burse naționale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”, aflat anul acesta la cea de-a 8-a ediție, și-a premiat cele patru laureate. Luminița Confederat, doctorandă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în cadrul Departamentului de Chimie Farmaceutică, Facultatea de Farmacie, a câștigat o bursă de 42.000 lei pentru a-și continua proiectele de cercetare.
Luminița Confederat este doctorandă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în cadrul Departamentului de Chimie Farmaceutică. Luminița a absolvit Facultatea de Farmacie, este doctorand în farmacie clinică și, pentru a avea o viziune completă asupra ariei de cercetare căreia i s-a dedicat, urmează și cursurile Facultății de Medicină. Proiectul pentru care a primit finanțare în cadrul competiției analizează modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor și dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-țintă aplicabile tratamentului diabetului zaharat.
Juriul, care a reunit cercetători de renume din cadrul comunității științifice din România, a mai acordat trei burse tinerelor cercetătoare: Mădălina Bârsan, cercetătoare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Lavinia Curecheriu, asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Dumitrița Rugină, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Programul de burse naţionale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” s-a desfășurat în perioada februarie – mai 2017 și s-a adresat cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.
Lansat la nivel internațional în 1998 de L’Oréal şi UNESCO, programul „Pentru femeile din ştiinţă” („For Women in Science”) a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Programul a fost lansat în România în anul 2010, iar în cadrul lui au fost acordate până acum 17 burse a cate 42.000 lei fiecare, pentru tinere cercetătoare din aria Științelor Vieții și a Știintelor Fizice.
Felicitari!