deschidere_umf_02-10-2016-57Ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” a avut loc duminică, 2 octombrie, de la 18.30,  în Piața Națiunii (Esplanada UMF Iași). Tema centrală a ceremoniei de deschidere a fost noua identitate vizuală a universității, devoalată în cadrul unui spectacol extraordinar de lasere și lumini.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” și-a întâmpinat profesorii și studenții la început de an universitar cu o ceremonie inedită, în care eleganța academică s-a îmbinat în mod armonios cu spectacolul de lumini și sunete. Punctul central a fost lansarea noii identități vizuale a universității, un proiect extrem de important pentru o instituție cu tradiție, pentru care exigența, competența și performanța sunt condiții ”sine qua non”.

Ceremonia de deschidere din acest an a fost structurată în două părți: una tradițională, în care atât rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, cât și oficialități ale urbei au ținut discursuri adresate viitorilor medici, și una concepută după un scenariu impresionant, de lansare a noului brand. Evenimentul s-a încheiat cu un concert inedit – #Cocoon, susținut de Zoli Toth.


Medicina te definește nu doar ca profesionist,
ci și ca om

Ceremonia a debutat cu discursul amfitrionului, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care ținut să-și înceapă alocuțiunea cu un mesaj de întâmpinare adresat celor 1939 de boboci din anul I (1486 studenți români și 453 studenți la liniile de predare în limbile engleză și franceză): ”Este o etapă pe care vă asigur că n-o veți uita. E «copilăria vieții de adult», primii ani în care veți începe să simțiți viața în plină lumină, ceva mai departe de umbra protectoare a familiei care (și voi o știți mai bine!) acceptă uneori cu dificultate că nu mai sunteți copii. Îmi place să cred că oamenii pe care îi veți întâlni în Universitatea noastră – fie ei cadre didactice sau colegi din ani superiori – vor face această tranziție plăcută și memorabilă pentru voi”.

Rectorul s-a adresat apoi tuturor studenților Universității, celor care au optat să urmeze medicina, ”un drum cu sens unic și fără sfârșit”. ”Și nu ați ales un drum ușor, este onest să v-o spun. Veți avea de asimilat multă informație, va trebui să înțelegeți mecanisme funcționale complexe și să aveți răbdarea și perseverența de a pune în mintea dumneavoastră toate piesele în ordinea corectă”, i-a prevenit prof.univ.dr. Viorel Scripcariu. ”Vestea bună este că, nu peste mult timp, veți descoperi că, mai mult decât orice altă profesie, medicina te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om”, a continuat rectorul.

umf_ceremonie_deschidere_02-10-1Următorul discurs i-a aparținut prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, care a acceptat invitația de a vorbi în numele rectorilor universităților de stat din Iași.

Dintre reprezentații Administrației locale, au ținut discursuri domnul Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și domnul Marian Grigoraș, prefectul Iașului.

Preot prof.univ.dr. Gheorghe Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a  transmis mesajul Înaltpreasfinției Sale Mitropolitul Teofan, iar Părintele prof.univ.dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”,  a transmis mesajul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Ca în fiecare an, cu sprijinul sponsorilor BRD și Reiffeisen,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și-a premiat studenții care s-au remarcat în cercetarea științifică, au participat la conferințe sau la congrese, au obținut premii, s-au remarcat în voluntariat sau în acțiuni legate de responsabilitatea socială. Premiile au fost înmânate studenților de către decanii celor patru facultăți ale UMF Iași, iar rectorul, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu a acordat un premiu special pentru implicare și responsabilitate socială”.

La finalul primei părți a ceremoniei de deschidere, rectorul Viorel Scripcariu a nominalizat zece cadre didactice cărora le-a înmânat deciziile de acordare a titlului de profesor universitar.

În cea de-a doua parte a fost programată lansarea noii identități vizuale a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, ca element central al unui spectacol extraordinar de lumini și proiecții 3D. Seara ceremoniei de deschidere a fost încheiată de Concertul „#Cocoon by Zoli Toth Project”.

deschidere_umf_02-10-2016-394Zoli TOTH Project este un proiect inedit pe plan mondial prin combinația unică de instrumente și sonorități. Inițiat de binecunoscutul muzician Zoli Toth, proiectul curprinde cele mai diverse instrumente de percuție – marimba, vibrafon, multe seturi de tobe, toacă, cuve de mașină de spălat, nicovală etc – în combinație cu instrumente cu corzi. Cei șase membrii ai trupei sunt toți absolvenți ai facultăților de muzica – Zoli TOTH, Iulia Băndilă, Irina Rădulescu, Imola Tamas, Bogdan Pop și Mihai Grigore. #Cocoon este o creație marca Zoli TOTH, în care îmbină ritmuri moderne cu sonorități din muzica tradițională și electronică.

[ot-video][/ot-video]

[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/deschiderea-anului-universitar-2016-2017/”]