UMF Iași, în topul World University Rankings 2022 by subject

sept. 16, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa ” din Iași își păstrează poziția 601+  în ierarhia universitară internațională elaborată de revista britanică „The Times Higher Education”: World University Rankings 2022 by subject”, la categoria Clinical and Health, unde au intrat 925 de universități din întreaga lume, față de 856, anul trecut. Aceeași poziție o ocupă și Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Universitatea din Oxford  ocupă prima poziție în acest clasament mondial pentru al 11-lea an consecutiv, cu un scor general considerabil mai mare față de locul al II-lea – ocupat de Universitatea Harvard, după ce oamenii de știință au dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19.

„De patru ani consecutivi suntem clasați în Times Higher Education World University Rankings, în categoria: Clinical and Health, ocupând o poziție bună. Prezența noastră în cele mai prestigioase clasamente internaționale este importantă pentru că demonstrează partenerilor noștri educaționali că suntem o universitate transparentă, serioasă și implicată și că ne asumăm întru totul misiunea de a atinge excelența în educație și cercetare”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Topul utilizează aceiași 13 indicatori de performanță folosiți și în clasamentul general THE World University Rankings, fiind analizate activitățile de predare, de cercetare, transferul de cunoștințe și perspectivele internaționale. Cu toate acestea, metodologia generală este recalibrată cu atenție pentru fiecare subiect, ponderile fiind modificate pentru a se potrivi domeniilor individuale.

Indicatorii de performanță pentru categoria Clinical and Health sunt grupați în cinci domenii: Predare (mediul de învățare) – 27,5%; Cercetare (volum, venit și reputație) – 27,5%; Citări (influența cercetării) – 35%; Perspective internaționale (personal, studenți și cercetare) – 7,5% și Venituri din industrie (transfer de cunoștințe) – 2,5%.

Punctajul obținut de UMF Iași

  • număr de citări – 35.1
  • venituri din industrie – transfer de cunoştinţe spre mediul socio-economic – 41.6
  • internaţionalizare – studenţi, cadre didactice, parteneri internaţionali – 48.9
  • Cercetare – 9.6
  • procesul educaţional şi mediul de predare – 15.2

Mai multe amănunte, AICI